Kjære Sylvi Listhaug

Foto: Illustrasjon.
Foto: Claudio Castello
Blir du aldri lei av å snakke ned muslimer og verne om «det norske»? Jeg synes du ser ensom ut med pinnekjøttet, jeg. Ta deg en kebab og få deg noen nye venner.
Tine Cecilia Holm, blogger, helsetine.no
Latest posts by Tine Cecilia Holm, blogger, helsetine.no (see all)

Vi trenger muslimene for å gå sunnere tider i møte, og du trenger noen moderne råd: Les bare her.

1. Jeg skjønner at du verner om det norske og er redd for at norsk kultur kan gå tapt om det kommer mange innvandrere hit. Jeg skjønner også at du er redd for barna dine. Men Sylvi, nå som det går mot jul og vi skal være snille med hverandre: Synes du ikke du driver med for mye hets og nedsnakking? Jesus vendte det andre kinnet til og var god mot alle og jeg vet at du er kristen. Hvor godt føles det å stå i bresjen for sinnalaget? At du vant på å være blid, er jug og det er ikke lov å lyve.

2. Synes du ikke det kan bli for mye julegris og ribbefett? Vi er en nasjon som får i oss for mye av det usunne fettet. Fedmeproblematikken øker. Med det kommer livsstilsykdommer som hjerteinfarkt, diabetes 2,  høyt blodtrykk og tidlig død. Muslimer har lært meg å sette pris på vegetarmat, og jeg har kuttet rødt kjøtt til fordel for vegetarpizza og  kyllingkebab, proppfull av sunne grønnsaker.

Å ha muslimer i Norge lærer oss å drikke mindre og spise sunnere kjøtt enn svin, mener helsebloggeren Tine Cecilia Holm.
Foto : helsetine.no

3. De lærer oss å drikke mindre. Forskning viser at norske  ungdommer drikker mindre når de er med innvandrere. Det er til det gode, for det er drikkepress blant norsk ungdom – særlig i idretten. Hva synes du om at norske idrettsledere drikker seg fulle på statens budsjett og at innvandrerungdom ekskluderes fra idretten fordi de ikke nyter alkohol? Flere minoritetsungdom i idretten, vil bety mindre drikking.

4. Det blir mer interessante samtaler og mer perspektiv. Jeg blir noen ganger lei av å diskutere været og snakke om rushtrafikken. Det er mer spennende å snakke med noen som har flyktet fra Syria eller Afghanistan gjennom 7 land. Og jeg lærer mye om andres samfunn, religion og kultur. Hva med å tenke litt nytt, Lishaug:

«Inviter oss alle til en Eid-fest! Tenk så moro det hadde vært med en ny tradisjon, istedenfor å hisse opp nett-troll!»

5. Muslimer er standhaftige, de faster en hel måned under Ramadan. Noen mener at faste er sunt. Samtidig klarer de å jobbe 8-12 timer per dag og jeg vet du liker effektivitet. Norske arbeidstakere hadde aldri funnet seg i det, de skal ha vaffelplata og pølsene i kantinen – hver dag – og drar på hytta fredag etter lunsj!

6. Du trenger forresten ikke bekymre deg om at det norske skal gå tapt. I mottakene lærer de om norsk kultur hver dag. De får i lekse å lage vafler. Jeg kjenner bare en gutt som ikke likte dem, og det var fordi han ble syk; han tåler ikke gluten. Det er noen nordmenn i samme bås.

7. De hjelper folk å få en lettere hverdag. Hvordan skal jeg få malt huset mitt, få tak i håndverkere, ta taxi hjem fra byen eller benytte meg av budbiler uten innvandrere? Det går lang tid mellom hver gang jeg møter en nordmann i disse serviceyrkene. Og kvinnene? Norske menn gifter seg med dem, så helt ille kan de ikke være.

8. Vi har nå en omfattende MeToo-kampanje der mange norske kvinner, og noen menn, har stått frem og fortalt om seksuell trakassering og mangel på folkeskikk. Jeg savner stemmen din her, Sylvi. Hva har du opplevd selv? Og hva slags kurs vil du foreslå for nordmenn som helt tydelig ikke har lært seg den folkeskikken du vil lære innvandrerne?

9. Jeg har undervist innvandrerungdom og opplever at mange er langt høfligere enn mine egne barn, og norske ungdommer. Lærere og eldre står høyere i kurs i deres samfunn, de sier takk og viser respekt. De spør også «hvordan går det med deg?» Jeg vet at du er pedagog og kjenner til dette, men det gir ikke stemmer til FrP.

10. De har humor og sjarm. Jeg har ledd mye med innvandrere når vi har diskutert kulturforskjeller og snakket om det norske språket. En lånte badehåndkleet mitt som bønneteppe da han var på besøk, og det gikk helt fint. En annen laget et godt måltid arabisk mat. Det var mye morsommere enn nabofeider. Krydder i hverdagen. Liker du å krydre livet, Sylvi, eller har du nok med pepper og salt?

Så jeg tror ikke du skal se så svart på det, sånn alt i alt. Kutt ut sinna-Sylvi og utkastelsen av oktoberbarna og ta deg en kebab!

Klem og god jul i heimen

Helse-Tine

Tine Cecilia Holm er journalist, blogger, norsklærer og coach og styremedlem i Oppegård Arbeiderparti. Teksten er opprinnelig publisert på bloggen hennes helsetine.no, og gjengitt i sin helhet med hennes tillatelse på utrop.no