Hat er hat

Politiet i Kristiansand ser bekymret på den nye nynazistiske bølgen i byen
Foto: Wkipedia Commons
Vi må ha en handlingsplan mot jødehat. Vi må ha en handlingsplan mot muslimhat. Vi må ta et oppgjør med konspirasjonsteorier som mistenkeliggjør hele grupper på helt klart gale premisser.
Paul Omar Lervåg
Latest posts by Paul Omar Lervåg (see all)

Vi må ha en handlingsplan mot det generelle hatet i samfunnet. For hvordan ville det ha vært for oss? Tror ikke det hadde vært noen god opplevelse for noen å være i skoene til de som blir hatet og mistenkeliggjort. Samtidig kan jeg sette meg inn i hvordan det føles. Fordi at jeg som en homofil mann har også møtt fordommer og hat på basis av noe jeg ikke kan noe for. At jeg er født homofil er nok til at mange kommer med antagelser om meg og min personlighet, og hva jeg mener rundt forskjellige samfunnsspørsmål. Skeive blir fort gitt meninger og standpunkt de ikke har, som også er basert på tåpelige konspirasjonsteorier. Det er ikke kult.

 
Foto : Privat

Samtidig må vi kunne snakke om reelle problemstillinger i alle miljøer. Vi må kunne arbeide for å få bukt med fordommer, samtidig som at vi kommer med konstruktiv kritikk. Men kritikken må være sann for at den skal være konstruktiv. Bidrar vi til å spre usannheter er vi heller med på å spre fordommer enn å komme med konstruktiv kritikk.

Vi vet for eksempel at det finnes jødehat og homofobi blant muslimer, men vi vet også at det finnes mange muslimer som verken hater jøder eller homofile. Vi vet også at finnes muslimer som er skeive selv. Det betyr at vi må komme mer i dialog med muslimer, og sette igang handlingsplaner for å få bukt med jødehat og homofobi blant muslimer, og jeg tenker at vi må alliere oss med muslimer som ikke hater jøder og homofile. Samtidig vet vi at muslimer selv møter fordommer på feil grunnlag også. At muslimer blir hatet hjelper ikke for å bli kvitt jødehat eller homofobi. Mest sannsynlig vil det heller forsterkes av å være under press.

På en annen side vet vi at jødehat finnes blant etnisk hvite nordmenn også. Hvite nordmenn som hater muslimer finnes også. Det finnes muslimer som hater ateister og eks-muslimer, og som hater det norske samfunnet. Det finnes jøder som hater muslimer også.

Bli kjent med mennesket
Kort oppsummert. Mennesker hater mennesker, og det må vi ta tak i hvis vi ser det. Vi må også kunne peke på tendenser, men også forstå at tendenser ikke kan male hele grupper. For alle de som hater, finnes det også de som ikke hater. Derfor kan vi ikke peke på noen utifra identitet og skrike jødehater eller muslimhater.

La oss bli kjent med mennesket foran oss først, og bli kjent med de holdningene de i realiteten har. Mennesker kan både overraske og oppfylle forventningene. Finner vi ut at mennesket foran oss har fordommer mot andre mennesker, så kan vi ta tak i holdningene da.

Vi må ta tak i disse holdningene fordi at det er bedritent for de det gjelder, og det bygger ned tilliten i offentligheten. Hvordan skal vi kunne samarbeide når vi hater hverandre bak lukkede dører? Det blir også lettere for aktører med dårlige intensjoner å drive med splitt og hersk, hvis folk krangler seg i mellom. Kan vi bli splittet, kan vi også bli hersket over.

Det er vanskelig for folk å ta avstand til hat for enkelte grupper på grunn av politisk tilhørighet. Vi vet veldig godt at avstand til jødehat er noe som forbindes med høyresiden. Vi vet også at å ta avstand til muslimhat er noe som forbindes med venstresiden. Og de vil jo ikke gjøre hva den andre siden gjør. Grov generalisering, jeg vet. Samtidig vet vi at dette stemmer ganske greit med tendenser vi har sett i en stund nå, og det føles at man må velge side om hvilket hat man vil ta tak i. Noe som er utrolig bedritent press å ha på seg når man egentlig ønsker få bukt med både muslimhat og jødehat, og egentlig alle former for hat. Så jeg nekter å velge side. Jeg tar et bestemt standpunkt mot hatet som infiserer oss mennesker.

Tør du å ta et konsekvent standpunkt mot hat sammen med meg? La oss ikke sette grenser mellom forskjellige typer hat. La oss sette en grense mellom oss og hatet. Ikke mellom oss og dem, eller dem og dem.

#NekterÅVelgeSide #HatErHat

Sakset fra Lervågs Facebook-profil, hvor statusen opprinnelig ble publisert, og gjengitt i sin helhet på utrop.no med hans tillatelse