Samfunnsdebattant og retorikkstudent Paul Omar Lervåg er selv ateist, men vil gjerne dele høytidsopplevelser med religiøse.
Foto: Ram Gupta
Man trenger ikke å tro, men man kan dele opplevelser, mener samfunnsdebattant og retorikkstudent Paul Omar Lervåg.
530Shares
Latest posts by Paul Omar Lervåg (see all)

Jeg er en ateist og en opportunist. Det betyr hovedsakelig at når kristne, jøder, muslimer eller andre religiøse har høytider, så praktiserer jeg ikke byrden mange må gå gjennom under for eksempel Ramadan eller fasten de kristne går gjennom, men jeg bryter gjerne fasten med dem og blir med på Id.

Trenger ikke felles tro for å oppleve felles glede

Ateister som lar seg hisse opp over andres høytider er merkelige syns jeg. Gjør som med jula, ta det som en mulighet til å spise god mat med gode venner. Hvis noen av mine muslimske venner hadde invitert meg på Id, hadde jeg kommet på flekken!

Man trenger ikke tro som muslimer, men man kan likevel dele gleden med muslimer. Jeg tror en slik innstilling hadde ført til mye mindre konflikter her i verden.

Å spise mat med folk skaper gjerne fred

Å spise mat med folk skaper gjerne fred, tror jeg. Så jeg tror, uansett om det gjelder muslimer, kristne, jøder, hinduister, buddhister eller andre, så kan det ikke skade å sette seg ned å spise mat med dem. Det er jo ikke slik at man blir konvertert til religionen deres bare ved å spise med dem. Isåfall er man veldig lettpåvirkelig.

Opplever ikke sinne mot religion mer

Jeg tror likevel å lytte til hva religiøse mennesker tror på, kan skape forståelse for andre mennesker. Før pleide jeg å være på negativ autopilot når det gjelder religion, men nå har jeg en mer ikke-dømmende, betraktende innstilling til religion jeg ikke klarte å ha før. Det kan ha noe med at jeg har fått bearbeidet mye av det jeg vokste opp med, og kommet litt videre i min egen utvikling. Bare det siste året har jeg funnet mye ro med meg selv.

Jeg er fremdeles kritisk til premisset om at guder finnes, men jeg er liksom ikke der det blir altoppslukende, slik som det gjerne ble før. Jeg tror kanskje det faktum at jeg har fått lest filosofi har hjulpet meg en del, og at sinnet jeg engang satt inne med har ebbet ut av meg.

Opprinnelig lagt ut på Lervågs Facebook-profil. Gjengitt med tillatelse.