
Foto: Johan Wessman/ News Øresund
- Samler inn eid-gaver for vanskeligstilte familier - 26.03.2025
- Rima Iraki inviterer seerne hjem til eid-fest - 25.03.2025
- Nye kortfilmer om rasismens hverdagslige opplevelser - 22.03.2025
Kampanjer i arabiske land mot migrasjon, nullvisjon i flyktningpolitikken og særsoner for kriminalitetsbekjempelse. I flere år har Frederiksen og Socialdemokratiet ført en innvandringspolitikk som kritikere mener minner om høyrepopulisme – selv om hun har begge føttene godt plantet på sentrum-venstresiden.
Forskjellene blir merkbare når man sammenlikner spesielt med Frederiksens søsterparti i Norge, Arbeiderpartiet. Og med Høyre, som i mange år styrte i en borgerlig regjering.
Fra moskébesøk til krav om assimilering
Når det gjelder politiske posisjoner i innvandring og integrering er de to nordiske partiene som olje og vann.
Her hjemme har debatten rundt negativ sosial kontroll, særlig i muslimske innvandrermiljøer, splittet venstresiden. Ap velger en varsom linje mens Fredriksen i Danmark krever “verdimessig assimilering” etter en sjokkmåling blant danske muslimer, som blant annet viste støtte til 7. oktober-angrepet til Hamas.
Undersøkelsen viste også 22 prosent mener at Koranen bør ha innflytelse over dansk lovverk, 40 prosent aksepterer ikke at en datter gifter seg med en ikke-muslim, og nesten to av tre vil ikke akseptere sin sønn eller datter som homofile.
Nærmere Venstre og Frp
Socialdemokratiets tidligere innvandrings- og integreringsminister, Matthias Tesfaye, har også viet seg til en mer radikal versjon av den innvandringsrestriktive linjen som hans partikollega har lagt seg på.
Her i Norge har Frp hyllet den danske integreringsmodellen. Hvis partiet skulle komme i maktposisjon til høsten (hvis stortingsvalget går som de har forestilt seg) vil de innføre danskinspirert lovgivning.
Nylig har også Venstres Abid Q. Raja gått inn for en dansk modell når det gjelder “opphopning av innvandrere og flyktninger i allerede belastede områder”. Som nestleder fikk han med seg landsmøtet til å begrense hvor man skal kunne bosette flyktninger.
Stortingskandidat og partikollega Hans Jacob Huun Thomsen i Oslo Venstre viser til utfordringene hos enkelte innvandrermiljøer som årsak til å gjennomføre så sterke tiltak:
– Vi har i visse områder betydelige problemer med homofobi, antisemittisme, negativ sosial kontroll og æreskultur. Vi gjør ytre høyre en tjeneste hvis vi lar være å ta opp disse tingene.
Utkonkurrert ytre høyre
Sistnevnte er verdt å vie oppmerksomheten til.
I Norge ville de fleste i Ap sett på Frederiksens linje, med innvandringsrestriktivitet og bosettingstiltak som en “no-go”
I Norge ville de fleste i Ap sett på Frederiksens linje, med innvandringsrestriktivitet og bosettingstiltak som en “no-go”. Søndre Nordstrand-politikeren Sarah Gaulin var en internkritiker av negativ sosial kontroll. Etter flere trusselepisoder flyttet hun fra bydelen og er ikke lenger partimedlem. Ap, og særlig Oslo Ap, har blitt kompromissløse forsvarere av minoritetene. Uansett om det betyr å miste såkalte lillavelgere til Høyre eller Frp.
I Danmark har sosialdemokratenes restriktive innvandringspolitikk stor oppslutning i velgermassen. Frederiksen og partiet hennes innså at de måtte ta hensyn til velgermajoritetens vilje for å vinne valg. Og det har de gjort, i 2019 og 2023. Hun er også en av EUs mest populære statsledere. Til sammenlikning har Støre og Ap her hjemme slitt med meningsmålinger og popularitet, og har måttet kaste ut regjeringspartneren Sp for å komme seg opp fra elendige meningsmålinger i et forsøk på å vinne høstens valg.
Socialdemokratiets suksess ligger i å anerkjenne flertallets vilje, og se bort fra identitetspolitikk. Videre handler dette også om demografi. Norge og Danmark har sammenliknbart folketall. Men der Norge har 21 prosent innvandrere (hvorav etterkommere utgjør fire prosent av befolkningen), mens Danmark har tilsammen har 16 prosent. Verdimessig er det også forskjeller. Danskene er også mer villige enn nordmenn og svensker til å stå opp for “nasjonale verdier”.
Her hjemme tenker Ap, og Oslo Ap, valgtaktisk. Å gå inn i en “dansk linje” vil kunne skremme bort velgere fra enkelte innvandrergrupper, som tradisjonelt har stemt på Ap. Vi så det under siste kommunevalg, da ultrakonservative muslimer oppfordret trosfeller til å stemme på Sentrum, som hadde blant annet forbud mot koranbrenninger som et av hjertesakene.
I Danmark har Frederiksen og co. utkonkurrert ytre høyre
I Danmark har Frederiksen og co. utkonkurrert ytre høyre. Dansk Folkeparti, som inntil noen år tilbake kunne beskrives som en politisk maktfaktor, har fått redusert oppslutningen kraftig.
Europa følger med
Og andre europeiske partier følger med og gjør liknende eksperiment. I Tyskland har den nye koalisjonsregjeringen (CDU/CSU/SPD) gått inn for en enda mer restriktiv innvandringspolitikk enn den forrige regjeringen. I Storbritannia vurderer flere i Labour liknende grep, på et tidspunkt hvor irregulær innvandring kan få store økonomiske konsekvenser.
Men inntil videre er det Frederiksens og hennes regjeringskolleger som går motstrøms på venstresiden.