Debatt

Rett og slett rasisme

Lucia-nyhet ble blåst ut av alle proporsjoner. Resultater ble netthets i stor stil
Foto: Elaine Ashton
Når de ansatte på Solvang barnehage i Sandefjord hetses av rasister og mottar trusler og hatske meldinger, påpeker lokalavisen Sandefjords Blad at mye av hatet er pisket opp av det som beskrives som ”en innvandrerskeptisk nettside”.

Språk er makt sies det. Nettsidene det refereres til, er noe mer enn ”skeptiske”. De er ”høyreradikale”, ”høyreekstreme”, ”fordomsfulle”, ”nynazistiske” og mange av kommentarene der er rett og slett ”rasistiske”.

Det samme nettstedet har tidligere blitt tatt for å spre oppdiktede nyheter som fakta – tidligere i år ble det for eksempel lagt ut falske påstander om bruk av norsk flagg i 17. mai-toget i Ålesund. Kommunen så seg nødt til å gå ut med en presiseringssak på egne nettsider etter at kommunen og Aspøy barneskole hadde mottatt mange stygge og ubehagelige e-poster. Strategien er å spre usannheter eller halvsannheter som fort fører til voldsom debatt på sosiale medier, hisser opp stemningen i landet, skaper grunnlag for rasisme og fører til anonyme trusler slik de ansatte på Solvang nå opplever.

Mye søppel på nettet
Nettsidene forfekter holdninger som ligger tett opp til massemorderen som angrep demokratiet og ungdommen vår på Utøya og i Oslo den 22. juli. Nettet er en kilde til kunnskap, men det finnes dessverre også mye søppel styrt av anonyme grupper eller individer som har som mål å skape mest mulig splid mellom mennesker.

I kommentarfeltet til et kjent ekstremistisk nettsted var temperaturen høy etter at “nyheten” om den suspenderte Lucia-feiringen ble publisert.
Foto : Skjermdump

At journalisten i Sandefjords Blad ikke har klart å komme i kontakt med dem som styrer nettstedet, er ingen stor overraskelse. Slike mennesker står ikke frem i det offentlige rom og tar definitivt ikke ansvar for usannhetene de sprer. De vil heller skjule seg bak nettets anonymitet. Vi må ikke la noen få ytterliggående ekstremister ødelegge det norske samfunnet.

Noen mente til og med at de kan bryte ut borgerkrig på grunn av den påståtte “Lucia-nekten”.
Foto : Skjermdump

Skult agenda
Arbeiderbevegelsens solidaritetsorganisasjon Norsk Folkehjelp har et eget nettsted – www.fordommer.no – som er en del av antirasismekampanjen ”Fordommer fordummer”. Disse nettsidene oppfordrer til meningsutveksling rundt temaene rasisme, diskriminering og integrering og er vel verdt et besøk.

Det finnes mange gode krefter som jobber for å fremme inkludering og mangfold både i byen og i landet, men ofte er det de mørke kreftene som opererer med en skjult agenda som dominerer på nettet og i sosiale medier.

Vi har alle et ansvar for å sørge for at de som vil skape avstand oss imellom, ikke får det som de vil.