Foto: Faksimile Utrop 14.03.2020.
Vi skulle stått i stormen og moderert kommentarfeltet slik vi normalt gjør, skriver Børge Eikrem, kommunikasjonsdirektør i Oslo universitetssykehus.
Børge Einrem
Latest posts by Børge Einrem (see all)

I et Utrop-innlegg den 14. mars kritiserer Dag Herbjørnsrud Oslo universitetssykehus for at vi skal ha latt oss presse av høyreekstreme til å fjerne et bilde av to kvinner som hilste med handa til hjertet fra Facebook-sida vår. Jeg har ingen problemer med å se at det som skjedde 5. -7. mars kan oppfattes slik. Det er bare å beklage.

Beklager at vi ga et uheldig signal ved å fjerne bildet

Som enhver aktør på sosiale medier, og spesielt som en stor offentlig institusjon, er vi nødt til å følge med på kommentarfeltene. Spørsmål skal besvares og overtramp modereres.

Spørsmål skal besvares og overtramp modereres

Da vi, for å oppfordre til å ikke håndhilse, la ut en bildeserie med andre høflige og verdige måter å hilse på, var det særlig bildet av de to kvinnene som hilste med handa til hjertet som fikk oppmerksomhet i kommentarfeltet, av både positiv og negativ art. Kommentarfeltet fikk imidlertid etter hvert så mange innlegg som måtte modereres, at man til slutt valgte å slette hele posten. Det var et uheldig valg. Og da bildeserien seinere ble lagt ut på ny uten bildet med handa til hjertet, gikk det fra vondt til verre, og befesta det inntrykket Herbjørnsrud kritiserer oss for. Dette ga et svært uheldig signal, og det beklager jeg. Det blei tatt noen kjappe valg i en oppheta situasjon som vi gjerne skulle vært foruten.

Bildeserien har bevisstgjort

Oslo universitetssykehus tar helt klart avstand fra hatefulle ytringer. Vi skulle stått i stormen og moderert kommentarfeltet slik vi normalt gjør. Og når vi først sletta den opprinnelige posten, og skulle legge den ut på nytt, så skulle vi selvsagt lagt ut akkurat de samme bildene en gang til.

Jeg vil til slutt legge til at bildeserien fikk svært god mottakelse både internt og eksternt. Den har vært med på å bevisstgjøre oss alle på at vi gjennom små grep kan redusere smittespredninga, og likevel omgås de menneskene vi møter på en verdig måte.