Norske aviser domineres gjerne av lokale nyheter – alt mens nyheter fra resten av verden, som kan få store konsekvenser for mennesker i Norge, uteblir, skriver artikkelforfatteren.
Foto: Screenshot, Dagbladets nettsider
Norske medier er svært selektive i utenriksdekningen, skriver Assad Nasir i dette innlegget. 

Den siste tiden har det vært stor politisk uro i Pakistan. Bilder og videoer som er kommet ut, i pakistansk presse og på sosiale medier, viser store folkemengder som tar til gatene. Noen av dem brenner biler og bygninger. I et par dager så det ut til at landet sto på randen til borgerkrig, spesielt da folk tok seg inn i kommandantboligen for Lahore-divisjonen i militæret, ramponerte boligen og til slutt satte den i brann. Alt dette skjedde etter at tidligere statsminister Imran Khan ble arrestert mens han var i Islamabad High court for å søke om kausjon i en sak mot ham. Khan har for tiden over 100 saker registrert mot seg, og har de siste månedene vært nødt til å møte i rettssaler ulike steder i landet for å søke om kausjon. 

Har mediene glemt at Pakistan har atomvåpen?

I norske medier har det stått svært lite om den politiske situasjonen i Pakistan, også mens det har stått på som verst den siste tiden. Det overrasker egentlig ikke, for norske medier er generelt svært beskjedne i utenriksdekningen. Eller så kan vi si svært selektive. 

Amerikansk politikk dekkes for eksempel veldig ofte og nøye. Flere mediehus dekker USA på nett, tv og til og med i podcaster. Noen vil da kanskje innvende at USA er en viktig alliert, blant annet gjennom NATO, men til det kan man si at det er en rekke andre NATO-land vi aldri eller sjeldent hører eller leser noe om i norske medier. En annen innvending kan være at USA er en supermakt og atommakt. Og til det kan man spørre tilbake; kan folk flest nevne alle de andre atommaktene i verden? 

USA og Russland vil nok alle klare å nevne, men Storbritannia, Frankrike, Kina, Nord-Korea, Israel, India, og ja, Pakistan er også atommakter i verden. At det er stor politisk uro i et land med atomvåpen, bør interessere alle. Men mediene husker kanskje ikke at Pakistan har atomvåpen? Det skulle ikke overraske, så lite som vi nordmenn vet om Pakistan. Mediene oppfyller ikke sitt samfunnsoppdrag når sakene om hvilke kjendiser som har slått, og hvilke som har funnet sammen, får mer plass enn viktige ting som foregår i verden. 

Må gjøre en innsats for å oppfylle sitt samfunnsoppdrag

Innvandrere utgjør over 14 % av befolkningen i Norge, med bakgrunn fra bortimot 200 land i verden. Det vil si at det bor folk i Norge fra så å si alle land i verden. Noen land er veldig godt representert i Norge, for eksempel Polen på topp med over hundre tusen innvandrere i Norge, Litauen som nummer to med over 40 000 innvandrere, så Sverige, Syria og Somalia på de påfølgende plassene. Pakistan kommer på ellevte plass på oversikten med flest innvandrere i Norge. 

At det er stor politisk uro i et land med atomvåpen, bør interessere alle

Jeg møter ofte pakistanere og norsk-pakistanere som savner at norske medier skriver og rapporterer mer fra Pakistan. Ved ekstraordinære hendelser, som for eksempel flomkatastrofen i fjor, er norske medier relativt raske med å rapportere. Men det er som sagt ekstraordinære hendelser. 

Etter over 50 år med pakistanere i Norge, skulle en tro at norske medier rapporterte mer fra Pakistan. Og at nordmenn visste mer om Pakistan. Men ingen av delene stemmer. Mange nordmenn vet overraskende lite om forhold i Pakistan. Annet enn det som tidligere har handlet om tvangsekteskap, æresdrap og svære hus som er bygget i områder som kalles «Little-Norway» (byene og landsbyene de fleste har utvandret fra til Norge i Punjab). 

Hvor lite informerte norske medier er, kan illustreres med at en redaktør i en ledende avis i Norge lurte på om det ikke var uro i Pakistan hele tiden. Mulig det var ment ironisk, men jeg fikk ikke inntrykk av det. Her trengs det at norske medier tar seg selv i nakken, og gjør en ekstra innsats for å oppfylle sitt samfunnsoppdrag. Nemlig opplyse oss om hva som skjer, også i verden der ute. 

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.