Talibans selvmordskandidater

 
For kort tid tilbake traff jeg en gjeng gutter i aldersgruppen 15-16 år fra Swat-dalen. De hadde blitt reddet av det pakistanske forsvaret fra Taliban-bevegelsens fangenskap.
0Shares

Guttene var alle fra Swat-dalen og Malakand-regionen i nordlige Pakistan, og var etniske pashtunere. De hadde blitt lurt inn i Talibans treningsleirer for å bli selvmordsbombere.

Talibanerne fortalte oss at det var en religiøs plikt for enhver muslim å fysisk trene seg opp til kamp imot islams fiender, sa 16-årige Murad Khan da jeg spurte hvorfor han ble med i Taliban-bevegelsen. Han sa videre: – Men etter et par dagers trening ble vi fortalt at vi skulle ut på selvmordsoppdrag… da fikk vi panikk og prøvde å rømme.

Andre gutter forteller at det var spennende å få opplæring i hvordan bruke håndvåpen, men etterhvert, da de fikk trening i selvmordsaksjoner, forsto guttene alvoret. Noen prøvde å rømme og ble skutt under forsøket, men de fleste ble utsatt for vold, holdt innelukket i brakker og tvunget til fysisk trening opptil 16 timer i døgnet.

Norge bruker flere milliarder kroner på Afghanistan, men har null bidrag til Pakistans stammeområder.

Hundrevis forsvinner
Flere hundre barn og unge helt ned i 11-års alder har blitt og blir fortsatt tvunget til selvmordsangrep av de militante gruppene i Swat og grensetraktene FATA (Føderalt administrerte grenseområder). De fleste av disse unge selvmordsaksjonistene blir tvunget inn i dette av Taliban eller sympatiserende ekstremister.

Foreldrene til guttene forteller hvordan barna plutselig forsvant og hvordan de fikk sjokkmeldingen noe senere om at barna deres var blitt trent opp til selvmordsaksjoner. Ifølge tall fra det pakistanske forsvaret har mellom 1200 og 1500 gutter blitt “plukket opp” av militante grupper i Swat-dalen i perioden 2008 og 2009. De fleste er fortsatt forsvunnet, men etter Swat-kampene har det pakistanske forsvaret klart å sette et par hundre gutter fri. Det fryktes at en del er drept, og at flere hundre fortsatt blir trent til selvmordsaksjoner i Pakistans byer og strategisk viktige områder.

Et økende problem
Problemet er økende både i Waziristan og stammeterritoriene som grenser til Afghanistan. Ifølge lokale eksperter har Taliban-bevegelsen tvunget hundrevis av unge gutter inn i treningsleirer for selvmordsaksjoner i Sør-Waziristan etter at Baitullah Mehsud (leder for Tehrik-i-Taliban Pakistan, red.anm) ble drept i et amerikansk droneangrep. Eksperter frykter at flere av disse unge guttene blir sendt til angrep på strategisk viktige byer slik som Islamabad, Rawalpindi og Lahore.

For å forebygge rekrutteringen av unge gutter til Taliban bør både pakistanske myndigheter og internasjonale hjelpeorganisasjoner intensiverer humanitære og økonomiske initiativer for stammeområdene slik at flere unge men kan finne arbeid, og få andre muligheter til en inntekt. Fordi de humanitære forholdene går fra dårlig til verre for lokalbefolkningen i stammeområdene, er det stor fare for at den unge generasjonen av pashtunere blir fanget opp av den militante underverdenen. I denne sammenheng er det vel verdt å nevne at Norge bruker flere milliarder kroner på sin militære tilstedeværelse i Afghanistan, men har null bidrag til Pakistans stammeområder FATA.