Hvem skal få pengene hvis vi skiller oss?

Du kan beholde gaver du har fått hvis du skiller deg
Foto: Wirawat Lian-udom
Kari (29) spør JURK: Jeg skal skilles fra mannen min. Jeg har en gullring som jeg fikk av mormor da hun døde. Nå skal mannen min og jeg fordele det vi eier. Kan mannen min kreve halvparten av verdien av ringen?
0Shares

JURK svarer:

Hei Kari!

Hovedregelen i Norge er felleseie. Felleseie betyr at verdien av alt paret eier skal deles i to like store deler. Det skjer hvis mannen og kona skiller seg. Felleseie gjelder først og fremst det dere kjøper mens dere er gift. Det står i ekteskapsloven.

Felleseie gjelder først og fremst det dere kjøper mens dere er gift.

Dere kan dele alt likt
Når dere deler alt likt, kaller vi det likedeling. Men det finnes også skjevdeling. Skjevdeling betyr at det er noen av tingene dere ikke deler likt. Dette kan være ting du har arvet. Eller det kan være en gave fra andre enn ektefellen. Du kan bruke skjevdeling selv om du har fått disse tingene mens du var gift. Skjevdeling gjelder også ting du eide før du giftet deg. Dette kan være for eksempel et smykke eller bil. Men det gjelder bare om du betalte alt før bryllupet. 

Du må kreve pengene
Hvis du vil ha skjevdeling på noen av dine ting, må du selv kreve dette. Skjevdeling skjer ikke automatisk.
Dette betyr at ringen ikke er med når dere regner ut hvor mye dere eier. Men det skjer bare hvis du krever at ringen skjevdeles.

Hvis du har flere spørsmål om deling av eiendelene etter skilsmisse, kan du kontakte JURK.