Fra tannlegeskrekk til doktorgrad om tannhelse

Nazik Mostafa Nurelhuda har fått doktorgrad tannhelse.
Foto: Universitetet i Bergen
Da hun var liten, kunne hun ikke utstå tannleger. I dag er hun selv tannlege og drømmer om å kunne utarbeide en god tannhelseplan for barn i Sudan.
0Shares

Nazik Mostafa Nurelhuda er 31 år gammel. Hun disputerte 26. januar for ph.d-graden ved Det medisinsk-odontologiske fakultet ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: “Aspects of dental caries in Sudanese schoolchildren” (Aspekter ved karies hos sudanske skolebarn).

Jeg håper på å bli en tannlege som ikke virker skremmende på barn.

Du er en av få som har gjort en pålitelig studie av barns tannhelse i Sudan, hva føler du om det?
Jeg er utdannet tannlege, og det hele begynte med at jeg jobbet på en skole i Khartoum, hovedstaden i Sudan. Vi testet da tannhelsen til barn i alle aldre. Jeg fant da ut at det er veldig lite forskning på barns tannhelse i Sudan. 
Jeg vil gjerne planlegge et godt tannhelse system i Sudan. Men vi er avhengig av pålitelig informasjon om forekomst av tannsykdommer og behandlingsbehov i regionen. Det er et alvorlig problem i Sudan, og jeg ville ta tak i det.
Sudan har gjennom de siste ti årene – til tross for ustabilitet og krig i deler av landet – opplevd en generell velstandsøkning. 1109 sudanske tolvåringer er undersøkt. 24 prosent av barna hadde hull i sine permanente tenner. Barn i privatskoler hadde mer karies enn barn i offentlige skoler. Deres foreldre er gjerne velstående og derfor hadde disse barna lettere tilgang på brus og godteri.

Hvordan opplevde du feltarbeidet?
Jeg er veldig glad for resultatene jeg oppnådde, gjennom dette kan vi utvikle forebyggende helseplaner. Og Khartoum er et bra sted å begynne fordi det er et populært sted og den eneste virkelige storbyen i Sudan.
Hva er fremtidsplanene? 
Takket være støtten fra alle i forskningsgruppen og på Universitetet i Bergen, så kan vi faktisk utvikle en forebyggende plan mot tannråte, siden vi har forskningsmaterialet.
Spiser du søtsaker selv?
Hvem gjør ikke det? Men alt må spises med måtehold.
Hvor mange hull i tennene har du?
Jeg har noen, ja. Da jeg var barn hatet jeg å gå til tannlegen. Så jeg vil gjerne spesialisere meg som barnetannlege. Jeg håper på å bli en tannlege som ikke virker skremmende på barn, slik jeg selv oppfattet tannleger som barn.
Navn: Nazik Mustafa Nurelhuda
Alder: 31
Yrke: Tannlege og forsker
Bakgrunn: Nazik Mustafa Nurelhuda ble født i Dubai, i De forente arabiske emirater, i 1979. Hun studerte odontologi ved Universitetet i Khartoum, Sudan, og var ferdig utdannet i 2002. Nurelhuda innehar en MFDRCSI (Membership in the Faculty of Dental Surgery with the Royal College of Surgeons of Ireland). Nurelhuda har siden 2006 vært doktorgradsstudent knyttet til Institutt for Klinisk Odontologi.