Jeg vil skilles, men mannen min vil ikke. Hva kan jeg gjøre?

Alle har rett til å skille seg. For å skille deg fra ektefellen må du først søke om separasjon
Foto: Flickr
Yara fra Irak ringer til JURK og spør: – Jeg har to barn på åtte og fjorten år sammen med min mann. Jeg vil skille meg fra mannen min, men han vil ikke. Han sier at fordi vi giftet oss i Irak kan vi ikke skille oss i Norge. Hva kan jeg gjøre?

Hvis du vil skille deg fra mannen din, har du rett til det. Du trenger ikke si hvorfor. Før du kan få skilsmisse, må du få separasjon. Separasjon må du søke om. Separasjon betyr at du ikke lenger skal bo sammen med mannen din. Du søker om separasjon hos Fylkesmannen. Fylkesmannen er et offentlig kontor. Alle har rett til å få separasjon og skilsmisse. Du kan skille deg i Norge selv om du giftet deg i Irak.

Mekling
Fordi du og mannen din har barn under 16 år, må dere mekle først. Å mekle betyr at du og mannen din må prate sammen med hjelp av en annen person (mekler). Dere skal prøve å bli enige om hva som skal skje med barna deres når dere flytter fra hverandre.
Meklingen skjer på et familievernkontor. Et familievernkontor er et offentlig kontor. Andre personer kan også mekle. Du kan spørre ditt nærmeste familievernkontor hvem du og mannen din kan prate med.

Dere må prate i en time med mekler. Det er viktig at du får et papir på at du har meklet. Hvis mannen din ikke kommer for å prate, skal du likevel få et papir på at du har vært der. Nå kan du søke om separasjon hos Fylkesmannen.

Hvis du vil skille deg fra mannen din, har du rett til det. Du trenger ikke si hvorfor.

Yara kan få skilsmisse på to måter:

Flytte fra mannen

Hvis du ikke har bodd i samme hus som mannen din i to år, kan du få skilsmisse. Det er Fylkesmannen som gir deg skilsmisse. Hvis du har bodd borte fra mannen din i to år, trenger du ikke søke om separasjon først for å få skilsmisse. Da søker du om skilsmisse med en gang.

Separert i ett år
Hvis du bor sammen med mannen din, må du søke om separasjon først. Du må være separert fra mannen din i ett år før du kan få skilsmisse. Det betyr at du og mannen din må flytte fra hverandre. Dere kan ikke lenger skal bo i samme hus. Dere må også skrive under på en søknad om å få separasjon. Det er et papir du får hos Fylkesmannen. Søknaden om separasjon sendes til Fylkesmannen. Hvis mannen din ikke vil skrive under, kan du få hjelp.  Fylkesmannen kan få mannen din til å skrive under på søknaden.

Når det har gått ett år fra Fylkesmannen ga deg separasjon, kan du få skilsmisse.  Da må du søke til Fylkesmannen en gang til. Hvis mannen din ikke vil skrive under på papirer om skilsmisse, hjelper Fylkesmannen deg.