Samtaler med menneskesmuglerne ble dokumentar

Fra dokumentaren "Menneskesmuglerne".
Foto: Jessica Allande
Utrops Jessica Allande har dokumentert livet og den ulovlige trafikken på  grensa mellom USA og Mexico. Resultatet kan ses på  NRK2 torsdag 1. oktober. Se traileren her.
0Shares

– Vi forsøker å fortelle noen av de millioner historiene som skapes på grensa mellom Mexico og USA hvert eneste år. Opptil en million mennesker forsøker å krysse den grensa på ulovlig vis årlig, sier Jessica Allande.

Hun snakker om dokumentarfilmen Menneskesmuglerne, som NRK2 viser torsdag 1. oktober klokken 20.10. Filmen er laget av Jessica Allande, som jobber i Utrop TV, og Dagsavisen-journalist Jo Moen Bredeveien, og produsert av Oslo-baserte TrofastLab.

Menneskesmuglerne handler om pollos – emigranter – og polleros – menneskesmuglere – i den meksikanske byen Tijuana, som ligger helt på grensa mot USA. Denne grensa er verdens mest trafikkerte, med over 200 millioner lovlige passeringer og rundt en million ulovlige hvert år.

Filmen er basert på intervju med papirløse mennesker som ønsker å krysse grensa til USA, og med menneskesmuglerne som frakter dem over. Filmen viser også den sosiale virkeligheten i Tijuana, en by som har vokst eksplosjonsartet de siste 25 årene på grunn av flommen av mennesker som drømmer om å komme inn i USA.

– Vi tror ikke at vi klarer å vise hele virkeligheten på en liten time, selvfølgelig, men vi håper at filmen kan fortelle noen viktige deler av historien. Vi tror filmen vår kan si noe også om Norge, som er i motsatt ende av denne flommen av mennesker som søker seg til et annet land enn sitt eget for å skape et bedre liv, sier Jessica Allande og Jo Moen Bredeveien til Utrop.