Natt til 17

Samakab Omar og Thea Sofie Loch Næss i Eirik Svenssons NATT TIL 17.
En film om tenåringenes liv i det mangfoldige Norge.

15-åringene Sam og Amir har bestemt seg for at denne kvelden skal bli legendarisk. Gutta har kjent hverandre hele livet og ser på hverandre som brødre, men i løpet av det neste døgnet forandres alt. Amir vil ha tilbake sin eks-kjæreste Thea, men det han ikke vet, er at bestekompisen Sam er i ferd med å bli sammen med henne. 

Når gutta finner ut at de begge to er forelsket i samme jente, slår det gnist til en tilsynelatende uløselig konflikt dem imellom, som bare akselererer utover kvelden og natta. Kan Sam og Amir tilgi hverandre, eller er dette slutten på vennskapet deres?

Den norsk-finske regissøren Eirik Svensson har hentet inn blant annet Samakab Omar (17 år) som spiller Sam som er født og oppvokst på Årvoll i Oslo med somaliske foreldre. 11 år gammel startet han med nysirkus, noe som førte til opptredener både på NRK og i Den norske opera. Rollen som Sam i Natt til 17. er Samakabs første filmrolle.

– Denne frilanseren i Sunnmørsposten har tydeligvis aldri vært i Oslo og vet lite eller ingenting om ungdommen i vår hovedstad

Rollen som Sams venn Amir spilles av Mohammed Alghoul som er 15 år, født i Gaza, Palestina, og har bodd i Norge siden han var 10. Han bor på Furuseth og går på Groruddalen skole. Natt til 17. er Mohammeds første filmrolle, og han har ingen tidligere erfaring som skuespiller.

Thea Sofie Loch Næss (17) spiller Thea og drevet med teater de siste fem årene, har vært med i reklamefilmer og spilt i tre kortfilmer, og går nå på dramalinjen på Hartvig Nissen skole. 

 “Svensson skildrer et rotløst ungdomsmiljø med det multikulturelle Oslo som bakteppe. Ungdomsgjengen, med Sam og Amir i sentrum, tegnes med både råhet og kjærlighet. I det ene øyeblikket har de intime samtaler om alt fra jenter til krig, mens de i det neste stjeler øl og havner i slåsskamper. De har sterke vennskapsbånd og er ekstremt lojale. Lojaliteten settes imidlertid på en hard prøve når den vakre Thea kommer mellom dem,” skriver anmelderen i Osloby som har gitt terningkast 4.

“Oslos mangfold i form av folk fra ulike kulturer fra hele verden gjenspeiles i filmen som tar for seg ett døgn der mye alltid skjer i en større norsk by rett før 17.mai. Hormonene sprenges i løpet av døgn preget av fest, fyll, klining og pirrende forventninger,” skriver VG som også har gitt filmen terningkast 4.

Se trailer her