Samtidskunstnere som griper friheten

 
Foto: Ai Weiwei
Ai Weiwei som viser fingeren til autoriteter i Study of Perspective, Marianne Heiers knuste Moelven-brakke i installasjonen Kjære venner og Rirkrit Tiravanijas pølser ispedd makulerte kopier av den thailandske grunnloven i Freedom can not be simulated (bildet nederst). 
0Shares

Overnenvte er noen av ingrendiensene i den internasjonale gruppeutstillingen «Grip friheten!», som er sist ut av Nasjonalmuseets fem 1814-utstillinger. 

Utstillingen står i Museet for samtidskunst i perioden 11. april til 10. august og viser verk av kunstnere som gir uttrykk for konkrete og personlige frihetskamper. 

– Hver av disse kampene er egenartet. Hva som forener de nærmere 130 kunstverkene i utstillingen, er at de tar for seg både enkeltmenneskers ønske om frihet og deres behov for fellesskap og solidaritet, skriver Nasjonalmuséet i en pressemelding.

Foto : Rirkrit Tiravanija

Idealene fra 1814
Enkelte av bidragene trekker frem problemer, mens andre uttrykker positive perspektiver og drømmer om et større mangfold.

– Utstillingen reflekterer over, tolker og kommenterer de filosofiske og politiske idealene fra 1814 i et samtidsperspektiv. Mange verk i utstillingen tematiserer ytringsfrihet. Kunstnerne er opptatt av mulighetene og truslene ved å uttrykke seg i en verden som fremdeles er preget av systematiske brudd på menneskerettighetene.