– Europa må våge mer “profiling”

Europa må gjøre mer som USA og Israel når det gjelder sikkerhet på flyplasser, og eventuell bruk av "profilering", mener internasjonale terroreksperter. Bildet viser baseball-utstyr som sendes i vei til egen sikkerhetssjekk på flyplassen i Louisville.
Foto: Todd Lappin
Europa bør bruke mer ressurser på mistenkelige personer, og mindre på å ta vannflasker fra gamle damer, mener terror- og sikkerhetseksperter.

Antiterroreksperter tar til orde for at Europa nå må begynne å ta i bruk såkalt «profilering», eller adferdsanalyse for å sikre flyplassene mot terrorister, skriver Aftenposten.

Tradisjonelle sikkerhetskontroller der alle blir screenet er lite effektiv, sier britiske Philip Baum, en av verdens fremste eksperter på feltet.

– Europa må nå ta i bruk mer avanserte metoder. Uforutsigbarhet er et viktig element. Man skal jo stanse personer med onde hensikter. Da bør man kanskje bruke litt mindre ressurser på å ta vannflasker fra gamle damer. Man må se etter adferd utenom det vanlige, sier Baum til Aftenposten.

Slike metoder brukes åpent av israelske og amerikanske myndigheter. Det går ut på å identifisere potensielle terrorister ut fra en rekke forskjellige markører. Men metoden er kontroversiell. Kritikerne mener det er diskriminering på bakgrunn av rase eller religion, og i mange tilfeller lovstridig.

– Europeere må bli mer sikkerhetsinnstilte
Hardest kritikk mot europeisk flyplassikkerhet har kommet fra israelske politikere og eksperter. En israelsk statsborger ble drept på Zaventem-flyplassen, og jøder er ofte terrormål i Europa. Israelerne har et annet perspektiv fordi de har levd så lenge med terrorangrep, sier professor Simon Perry ved Hebrew University i Jerusalem.

– Vi er dessverre mange år foran dere når det gjelder problemet, og mange år foran dere når det gjelder løsningen. 

Noe av det første som må skje i Europa er at regjeringene investerer i de nødvendige ressursene for å nedkjempe terroren. Men det vil ta tid før europeerne er villige til å gi opp individuell frihet i bytte for økt sikkerhet, mener han.

– Europa vil dessverre betale en høy pris i blod før de gjør de nødvendige endringene, sier han til Aftenposten.