Fra «lik og del» til «beklag og slett»

 
Foto: flickr.com
Når det å "dumme seg ut" på sosiale medier ender opp med rikspolitisk kalabalik og brannslukking er det kanskje lurt å tenke seg om før man poster. Men også like lurt er det å tenke seg om før man tolker en politisk motstander slik fanden leser Bibelen.

I et Facebook-innlegg forrige uke brukte Listhaug et bilde som viste en gruppe maskerte og bevæpnede, mørkhudede menn og hadde påskriften:

«Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet».

Slik startet det som nå kalles av flere som “Sylvi”-gate. En bølge av sterke reaksjoner, både fra “anklaget” part (Ap), og fra politikere som deler regjeringskabinett med justisministeren. Mange mener Listhaug gikk for langt. 

En grunn til de meget sterke rekasjonene er tidspunktet for den opprinnelige postingen, samme dato som premieren på Utøya-filmen til Erik Poppe. Mange tolket dette direkte i sammenheng med Utøya-terroren, som rammet både det norske samfunnet og det norske demokratiet, men i særdeleshet Arbeiderpartiet.

Senere denne uken kom justisministeren med en avklaring på sin Facebook-side tirsdag kveld at det aldri var i hennes tanker at innlegget kunne kobles til Utøya. Innlegget ble ikke slettet før i ettermiddag, og per skrivende stund er den ikke offisielt beklaget, slik blant annet Ap-Stenseng har krevd på følgende vis:

– Sylvi Listhaug, du sier ofte LIK og DEL. Mitt budskap til deg er nå: BEKLAG OG SLETT.

Feiltolkninger og dialogmangel
Som NTB kunne melde tidligere på onsdag har Listhaug slettet innlegget med bildet, etter flere oppfordringer fra statsminister Solberg. Mest sannsynligvis vil Listhaug la sin avklaring stå igjen som en form for beklagelse. En beklagelse som Ap mener er ikke nok. Og som Listhaugs sjef måtte ta for henne.

For samtidig sitter man med en følelsen av bitter ettersmak etter dette opptrinnet. Sylvi-gate har vist oss hvor store avstander det har blitt i verdens kanskje likeste og mest sosialt samkjørte land. Avstander ikke minst i ideologi og livsanskuelse. Og ditto viljen til å feiltolke, om enn bevisst eller ubevisst, den som står på “andre side” av gjerdet.

En del på ytterste høyre har lenge før Listahaugs mange sprell på nettet ment at Ap slår politisk mynt på terroren. En diametralt motsatt tribune kobler Frp og Listhaug til terrordrapsmannen Breivik, og hans tilknytning til partiet. Lite nevnes at Breivik forlot Frp fordi han mente de ikke var ekstreme nok. 

Sylvi-gate viser hvor polarisert debatten har blitt, hvor lett det å mistolke og stemple politiske meningsmostandere. Til tider har det vært krisetilstander. Blant annet har vi kommet til den situasjonen hvor AUF-lederen ikke ville invitere statsminister Solberg til Utøya til årets minnemarkering, så lenge det ikke kom frem en beklagelse.

Noe av det viktige som våre politiske ledere kan gjøre i en slik setting er brannslukking fremfor å kaste enda mer bensin på bålet. Men spørs om et slikt ønske fra min side blir oppfylt. Samfunnstonen blir stadig mer kompromissløs, hardere og tøffere. I en slik setting er det til ende og sist ikke overraskende å ha en statsminister som poster kontroversielle memes på nett, mens meningsmotstandere mobilserer med full kraft.

En ting er uansett sikker: memen er fjernet. Mest sannsynligvis fordi skaden er gjort, og fordi “høyeste hold” har kommet med en vennlig anmodning. Beklagelsen har de fått fra statsministeren. Listhaugs sin måtte ventet man nesten i det uendelige før den til slutt kom. 

NB! Her er statsrådens ferske og uforbeholdne unnskyldning for sitt Facebook-innlegg da hun igjen gikk på talerstolen i Stortinget.

– Jeg registrerer at ikke alle har opplevd dette som en uforbeholden unnskyldning. Derfor vil jeg understreke nok en gang at jeg gir en uforbeholden unnskyldning i denne saken. Jeg burde ikke lagt ut innlegget og jeg vil bidra til en saklig debatt i fremtiden, sa statsråden.