– Minoriteter har splittet identitet

Veronica Salinas ønsker gjennom sin monolog "Ident og Itet" å belyse de sammensatte identitetene til minoritetene i Norge. Hun er en av tre vinner av mangfoldsårets manuskonkurranse.

En av vinnerne av mangfoldsårets manuskonkurranse “Nye scenetekster – tre nye stemmer” er Veronica Salinas som har skrevet monologen “Ident og Itet”. Den handler om hennes egen identitet,  som hun kaller fragmentert.

– Jeg er halvt spansk og halvt indiansk. Det er mange i Norge som lever med en splittet identitet. Jeg ønsket å skrive et stykke som kunne gjenspeile det, sier hun til Utrop.

Salinas skal forsøke å prøvespille for ulike teatre.

– Jeg ønsker først og fremst å fremføre for ungdommer som har en splittet identitet som meg og kanskje er flaue for å si at de for eksempel er halvt pakistanske, sier hun.

Salinas er veldig glad for juryens avgjørelse.

– For noen år siden kunne jeg ikke det norske språket. Nå føler jeg at jeg kan uttrykke meg på norsk. Å skrive et stykke krever mye, og jeg er glad for at jeg klarte det, sier hun.

Hun har jobbet med Tine Thomassen, dramaturgen fra Riksteatret og Kai Johnsen, regissøren fra Det norske teateret.

– De har vært så generøse med meg. Jeg lærte mye under prosessen, sier Salinas.

Personlig forestilling

Salinas sier hun er fornøyd med å ha fått til en personlig forestilling som samtidig kan si noe allmennmenneskelig om det å ha flere identiteter.  

– Jeg likte ideen om å være personling og tør å være det og å si: Dette er meg. Jeg åpner meg for å invitere andre til å åpne seg, sier hun.

Salinas forteller at “Ident og Itet” burde ha hatt undertittelen “Reise over havet”. En reise som begynner i Fredrikstad, drar til Oslo, flyr i lufta til Corrientes i Nord-Argentina og derfra ned igjen til Buenos Aires, før den svever tilbake til Oslo. En identitetsreise over Atlanterhavet over mange år og forskjellige tidspunkter.

– Dette er en forestilling som prøver å bevege seg mellom to utrykk: Fortelling og monolog, sier hun.

Salinas forteller at i Latinamerika, i den muntlige tradisjonen, er fortellingen et uttrykk og en form som har vært undertrykt siden kolonitiden.

– Indianernes historie var muntlig og gikk har blitt overlevert gjennom generasjonene helt fram til våre dager. Det er en ære for meg å kunne prøve denne undervurderte tradisjonen, sier hun.

Usynlig tråd 

I sin historier arbeider hun med ord som maner fram bilder, melodier, mennesker med farger, lukter, minner og spørsmål.

– Målet er at forestillingen skal være en usynlig tråd mellom deg som leser dette og ser på, og jeg som skriver og står på scenen. En usynlig tråd som kanskje kunne fange oss og samle oss til en samtale, en personlig samtale, understreker hun.

Fakta

Statssekretær i Kultur- og kirkedepartementet Halvard Ingebrigtsen delte fredag 7. november ut priser til de tre vinnerne på teaterfestivalen “Twist 08”.

I anledning Mangfoldsåret ble det utlyst en konkurranse for å få fram ny dramatikk fra forfattere med en annen bakgrunn enn den etnisk norske. Juryen ble forelagt rundt 40 manuskripter, og tre prosjekter ble valgt ut: «Ident og Itet» av Veronica Salinas, «Zippo» av Faisal Osman, og «Windhoek» av Linda Gathu.