Sølvvinner i kjøttfag

 
Foto: Samer Shurukh
Han vokste opp i fattigdom i Peru. I dag lever norskperuaneren for maten og liker å blande ulike mattradisjoner. Nylig fikk han sølvmedalje under årets Norgesmesterskap i kjøttfag.

Da han begynte på Møllergata skole i Oslo, ble han snart kjent med den norske matkulturen.

– Derfra ble jeg bare mer og mer glad i å lage mat, og jeg fant fort ut at jeg ville drive med mat videre i livet, forteller den nylig kårede sølvmedaljevinneren Manuel Mendez.

Delt andreplass

Mangfoldige kilo kjøtt gjøres i løpet av få timer om til lekre retter og delikate ferskvareprodukter under NM i kjøttfag.

Etter tre intense timer sikret Mendez sølv til Oslo. Han delte andreplass med Jannie Back fra delikatesseforretningen Jacob’s Holtet.

Foto : Samer Shurukh

Moren min og har støttet meg hele veien, og jeg har lært mange retter fra hjemlandet mitt av henne.

Norgesmesterskapet i kjøttfag ble arrangert for 15. året på rad. De åtte deltakerne kuttet, skar og fileterte seg gjennom kilovis med svin og storfe. Under konkurransen presenterte han retten burgerrullade, en storfemørbrad som inneholder spinat, cheddar og bacon.

Nå jobber han daglig dagligvareforretningen Meny Oslo City, og er fornøyd med andreplassen i mesterskapet.

– Jeg skulle egentlig være med i fjor, men måtte trekke meg på grunn av senebetennelse i begge armene. Derfor var det ekstra deilig å havne på pallen i dag, sier han.

Trange kår

Manuel Mendez (22) ble født i Lima, hovedstaden i Peru. Som femåring kom han til Norge gjennom familieforening.

– Jeg husker veldig lite av livet mitt i Peru, men jeg husker at vi hadde ganske trange kår, forteller Mendez.

Han flyttet til besteforeldrene siden de tilhørte middelklassen i Peru, og hadde mulighet til å sende han på skole før han flyttet til Norge.

«Hobbykokk»

– Jeg kaller meg selv «hobbykokk», som liker å prøve seg fram. Fra å lage en lett matrett til å en skikkelig gourmetrett, forteller han og legger til moren hans inspirer han.

Moren min er den personen som støtter meg og har støttet meg hele veien, og jeg har lært mange retter fra hjemlandet mitt av henne.

Om Manuel Mendez:

Navn: Manuel Mendez Alfonso Vergara
Alder: 22
Yrke: Lærling i kjøttfag
Aktuell: Sølvvinner i NM i kjøttfag
Gode sider: Er aktiv og lærer fort
Dårlige sider: Stresser mye