Welcome to Norway!

 
Foto: Filmweb.no - Faksimile
God idé, svak gjennomføring.
0Shares
Latest posts by Xueqi Pang (see all)

Welcome to Norway! er en dramakomedie om en fordomsfull, uvitende og rasistisk mann ved navn Primus (Anders Baasmo Christiansen). Sammen med Abedi (Olivier Mukuta), Primus’ uforventede afrikanske personlige assistent og tolk, prøver han en siste gang å gjennomføre et håpløst prosjekt. Han skal ta imot 50 asylsøkere i et vrak av et fjellhotell i Nord-Norge, med et mål om å tjene seg rik på statens penger.

Filmens handling er, uten tvil, tiltalende og humoristisk. Utgangspunktet er godt for en underholdende komedie om en alvorlig samfunnsmessig utfordring som har skapt mange nyhetsoppslag den siste tiden. Men regissør og manusforfatter Rune Denstad Langlo klarer ikke å løfte filmen opp på et høyere satirisk nivå.

Historiens hovedkarakter er stereotypisk og vulgær, og leverer drøye sitater som bare folk som er akkurat som ham i det virkelige liv kan le av. Blant publikum er det begrenset med latter. Det er enkelt å skille mellom hva muslimen og den hvite nordmann i salen ler av. En gruppe høylytte menn på bakerste rad ler overdrevet til enhver replikk som inneholder ordet ”svarting”. Og de replikkene er det en god del av.

Ideen er glimrende, men handlingen er for enkel, og har mye mer å gå på. Det er enkelte morsomme scener som treffer blink, men lite er hysterisk. Heldigvis klarer Langlo å sette de viktigste tingene på spissen uten å gjøre det kleint. Han benytter seg maksimalt av ironien, og er drøy fordi han kan. Men dessverre blir altså historien for tynn. Likevel gjør filmens tematikk sitt til at det blir en delvis tankevekkende filmopplevelse.