Mennesker kan ikke inndeles i raser

I 2013 publiserte magasinet National geographic en artikkel om hvordan amerikansk befolkning kommer til å se ut i 2050. I artikkelen publiserte de bilder av personer med blandet bakgrunn, basert på reelle personer.
Foto: Faksimile
I 2016 skrev Adam Rutherford sin andre bok «En kort historie av alle som noen gang har levd». Nå kom den ut på norsk. Klarer den å overbevise nordmenn om at det finns ingen raser?

For dette er budskapet til den britiske forfatteren som er utdannet genetiker og som er en kjent programleder hos BBC. Adam Rutherford kom nylig til Norge i forbindelsen med utstillingen FOLK på Teknisk Museum. 

– Måten vi snakker om rase på, i vanlig liv og historisk, har ingen støtte i vitenskapen, sier Adam Rutherford til NRK.

Her pratet han om hvordan genetikken viser at vi alle er i slekt med hverandre. Fra et vitenskapelig ståsted er det meningsløst å snakke om raser innenfor menneskeheten, mener Rutherford.

Snakk om mangfold, ikke raser.

– Jeg har hatt fighter med rasister, ja, for jeg mener det ikke kan begrunnes av vitenskapen. Når rasister tyr til vitenskapen, nytter det ikke. Det finnes ingen bevis for raseteoriene deres.

Forskere finner stadig nye bevis på at genemateriale til moderne mennesker er en blanding av mange menneskearter som har siden forsfunnet fra kloden. Men genetisk sett kan det ikke være snakk om «raser». Vi er alle altfor nært forbundet med hverandre gjennom vårt DNA, mener forfatteren.

Drep rase
Rasister får ikke lov å bruke vitenskapen til forsvar for sine teorier, sier Rutherford. Ja, det finns forskjeller mellom folk fra forskjellige geografiske steder, men det er snak om mangfold, ikke inndeling. Genetisk mangfold utgjør de fysiske, biologiske forskjellene, men disse er ikke pålitelig. Selv om vi ser at noen har annerledes hudfarge, alt annet har vi tilfelles, mener genetikeren. Vi burde ikke la oss lure av våre øyener.

Han ønsker derfore at vi endrer på tenkningen vår. De fleste særskillene vi mener er knyttet til rase er kulturbaserte, mener engelskmannen.

Vi er alle afrikanere
Menneskehetens opphav er blitt sporet til Afrika og det har vi visst i en stund. Men i fjor kom den store overalskelsen: et funn fra Marokko antydet at arten vår er 100 000 år eldre enn vi trodde. Hvor mange flere genetiske overraskelser kommer vi til å finne der? Det gleder seg Rutherford til.