Norskpolakker viser solidaritet med LHBTQ+ personer i hjemlandet


Foto: Polish Pride in Norway
Søndag samlet hundre personer seg til en spontan taushetsprotest for å uttrykke støtte til LHBT-personer i Polen etter pågripelser forrige uke.
1Shares

Demonstrantene stilte seg på Bygdøy Alle vis a vis den polske ambassaden i Oslo. Samlingen var organisert av Polish Pride in Norway, en gruppe for alle som vil vise støtte til LHBT-sak og stiftet av to polske kvinner i slutten av 2019.

– De ville sende et signal om at LHBT-personer i Polen har støtte i Norge, og til og med fra heterofile, noe jeg synes er veldig hyggelig, sier Magdalena Kulinska, som var med på å organisere protesten.

Magdalena Kulinska forteller, at tanken bak Polish Pride in Norway var et ønske om å delta i Oslo Pride med egen polsk plattform. Dessverre ødela korona-epidemien planene.

– I mellomtiden ble LHBT-personer et mål for den polske regjeringen, og da måtte man rett og slett reagere, sier Kulinska.

Pågripelser av aktivister

Mange LHBT-aktivister ble pågrepet i Warszawa fredag forrige uke. De protesterte mot arrestasjon av en annen aktivist, Margot, som ble dømt til to måneders varetektsfengsling i påvente av rettsak. For noen uker siden ødela nemlig Margot en propagandabil med «homofile er pedofile»-skilt.

Mange mente at varetektsfengslingen var uforholdsmessig og tolket den som et symbolsk angrep på LHBT-samfunnet i Polen.

For polske Kamil Kak var det en selvfølge å protestere foran ambassaden.
Foto : Natasza Bogacz

En tragedie

– Det som skjer i Polen nå er en tragedie, sier Kamil Kak til Utrop under demonstrasjonen.

Han har nettopp flyttet til Oslo for å studere ved Kunsthøyskolen i Oslo (KHiO). Selv om hans hovedfokus i Norge skal være litografi, mente Kamil at han måtte stille opp i dag.

– Man kan ikke bare sitte hjemme. Jeg har alltid vært med på slike demonstrasjoner i Polen så det var naturlig for meg å møte opp her også, sier Kak.

Uten pepperspray

Blant deltakerne av protesten i Oslo kunne man høre flere språk. Flere holdt regnbueflagget i den ene hånden og Polens flagg i den andre.

– Vi ville vise at man kan yte protest rolig og stille, uten aggresjon og skrik. Og jeg tror at vi klarte det. Vi sto sammen, LHBT-personer og hetero, bak en felles sak. Vi godtar ikke det som skjedde med Margot. Alle kunne lett pekt ut flere personer som har begått verre krenkelser og ikke har blitt fengslet for det, sier Kulinska.

De ville også markere motstand mot politivold mot LHBT-personer.

– Dette er den første protesten jeg har deltatt i, hvor jeg ikke trengte å ta med meg væske for å skylle pepperspray fra øyene, sier Kamil Kak.

Etter en halv time ba politiet folk om å dra av stedet. Ingen fra ambassaden møtte demonstrantene.