Polakker fikk ikke stemt: Posten beklager feil


Foto: Natasza Bogacz
12. juli ble den polske presidenten Andrzej Duda så vidt gjenvalgt. Men mange polakker i Norge fikk ikke stemme. – Svikt i distribusjonen, sier Posten.
386Shares

Presidentvalget i Polen var omstridt. I Norge fulgte mediene valgkampen tett. Polske borgere bosatt i Norge kunne avgi stemme ved brev som eneste muliget, på grunn av smitteverntiltaket i landet. Frustrasjonen hos mange ble derfor stor da de ikke fikk valgkortene sine.

– Jeg er rett og slett sint. Jeg ble i praksis fratatt stemmemuligheten. Nå vil vi ha en forklaring, sier Judyta Nekanda-Trepka til Utrop.

Hun var på konsultatet for å levere valgprotest, fordi hun er en av de 600 polakkene i Norge som ikke fikk valgkort i posten. Dermed kunne hun ikke stemme ved presidentvalget.

Full forvirring

Flere av de som ikke fikk brevet med valgkortet i tide er fortvilte. De var redde for at stemmene deres kunne ble misbrukt.

Til Utrop forklarer den polske konsulen Anna Smialek-Grzyb at ambassaden gjorde alt den kunne for at valgkortene skulle nå fram i tide.

– Brevene ble sendt før 2. juli, i samsvar med den polske valgloven, sier sier konsulen.

Den polske ambassaden har sendt to offisielle brev til Posten Norge der de utrykte viktigheten av at alle brev skulle nå fram. Men etter å ha mottatt mange klager fra velgerne som fortsatt manglet valgkortet sitt, kontaktet ambassaden posten igjen. Da fikk de beskjed om en distribusjonssvikt ved adresselesning.

Lørdag kjørte ambassadeansatte til Postterminalen i Lørenskog for å hente de kortene som var igjen, og som ikke ble returnert til ambassaden innen fredag før valgdagen. Deretter prøvde de å kontakte de velgerne som sto på konvoluttene med adresse i Oslo-området, opplyser Smialek-Grzyb.

I dagene etter valget kom cirka 600 konvolutter tilbake til ambassaden med et retur-stempel fra posten.

Dette svarer Posten Norge

Kommunikasjonsdirektør i Posten Norge Elisabeth Gjølme sier følgende til Utrop:

– I forbindelse med utsendelse av valgmateriell til polske velgere i Norge, viser det seg at det har vært enkelte feil i adresseopplysninger, eller svikt i distribusjonen som har ført til at en del sendinger ikke har kommet frem. Posten ser alvorlig på dette og er i gang med å undersøke årsakene, sier Gjølme.

Noen dager senere, var undersøkelsen ferdig og konklusjonene klar:

– Vi har undersøkt endel av de returnerte brevene som vi har fått av ambassaden. I flere tilfeller viser det seg at personene ikke er registrert på den oppgitte adressen eller brev er feiladressert. Vi beklager dersom brev er urettmessig returnert, sier Gjølme til Utrop.

Riktig adresse

Samtidig mener flere polakker som Utrop har snakket med at de hadde oppgitt riktig adresse.

– Jeg må ha oppgitt riktig adresse fordi jeg og samboeren min fylte ut skjemaet sammen og hun fikk valgkortet sitt, men ikke jeg, sier Cezary Marek.

Judyta Nekanda-Trepka fikk se den returnerte konvolutten med valgkortet sitt på konsulatet. Hun bekrefter til Utrop at hennes adresse er korrekt.

– Det er første gang at brev ikke kom fram til min adresse. Jeg fikk heller ingen beskjed om retur. Jeg forstår ikke hvorfor posten, som til og med leverer hundemat til denne adressen regelmessig, denne gangen vurderte at adressen var feil? Spør hun.

Utrop har sendt et bilde av en returnert konvolutt fra en som mente at adressen var riktig til Gjølme.

– I det aktuelle tilfellet er det ingen feil med navn og adresse. Her kan feilårsaken skyldes en svikt i distribusjonen. Posten beklager dette, svarer Elisabeth Gjølme.

Men mange polakker har fortsatt spørsmål.

– Jeg lurer på hva nøyaktig er det som posten beklager. Og hvorfor fikk vi ikke beskjed fra ambassaden, da de så hvor mange dette gjaldt? Undrer Nekanda-Trepka.