- Gir 77,3 millioner kroner til sentrumssynagoge - 03.10.2024
- Folkemusiker klar for nytt Norgesbesøk - 01.10.2024
- Studenter og ansatte i akademia melder ikke ifra om diskriminering - 01.10.2024
Stadig flere unge muslimer bruker hijab og sverger ellers til tradisjonelle islamske verdier for å vise stolthet over egen identitet i lys av de negative holdningene som har vokst siden 11. september, skriver Dagbladet.
Forskeren Kristine Sinclair som forsker på muslimske grupperinger i Danmark og Storbritannia sier flere bruker hijaben fordi deres hjemland er “islam”. Siclairs forklaring blir at ungdommen er stolte over å være muslimer og heller vil identifiseres som det, enn som innvandrere eller norskpakistanere.
Identifisering viktig
Ungdommene identifiserer seg ikke med foreldrene hjemland eller det nye hjemlandet, men med hverandre. Islam går på tvers av opprinnelseslandene.
– I pakistanske familier kan man oppleve opphetet diskusjon med de unge når de skal gifte seg, og det holder ikke lenger å følge tradisjonen. Den går lengre, sier de unge, og det skal foregå etter boken, islams bok, sier religionssosiolog Tallat Shakoor til Weekendavisen.
Fundamentalist chic?
Ifølge sosialantropolog Unni Wikan er hijab et helt spesifikt plagg som ble utviklet og kom på moten etter den iranske revolusjonen i 1979. Hun forteller at ingen brukte hijab da hun bodde i Egypt på 60-tallet.
– Hijab er relativt ny, den kom i forbindelse med en fundamentalistisk oppblomstring i Midt-Østen etter Khomeini. Innenfor islam har man hatt ulike former for hodebekledning og slør i århundre og variasjonen har vært stor. Veldig mange kvinner som begynte å gå med hijaben på 80-tallet hadde tidligere gått utildekket eller brukte skaut som viste deler av håret og halsen, sier Unni Wikan til Dagbladet.no.