Pensjon til alle

Fra 1. juli neste år skal alle ha en tjenestepensjonsordning hos sin arbeidsgiver. Ordningen skal gjennomføres i løpet av neste år, men ha virkning for ansatte senest fra 1. juli.
På lett norsk
Latest posts by På lett norsk (see all)

Både bedrifter med og uten skatteplikt er omfattet av ordningen i regjeringens forslag. “Skattefri sektor” omfatter blant annet foreninger, stiftelser, frivillige organisasjoner, kirkesamfunn og politiske partier, samt foretak som er eksplisitt unntatt fra skatteplikt.
Det er opp til bedriftene selv å velge om de vil innføre en innskuddsordning, eller en ytelsesbasert pensjonsordning. Hvis det velges en innskuddsbasert ordning, skal bedriftene betale minst 2 prosent av lønnen opptil 12 G (728 388 kroner). Dersom bedriftene innfører en ytelsesbasert ordning, må den minst være like god som en innskuddsbasert ordning.
Det er bedriftene selv som skal betale inn til pensjonsordningen. Ordningen skal gjelde for alle ansatte. Foretakene er forpliktet til å stå for minstekravet, men det er fritt fram for å inngå ordninger der de ansatte også kan bidra med tilskudd til ordningen.
En person med årslønn 235 000 kroner og tjenestetid 40 år vil motta omtrent 19 500 kroner per år i ti år – i tillegg til Folketrygdens ytelser, på cirka 130 000 kroner.