Ta viruset på alvor

Det er Verdens AIDS-dag Festival (VAD-festival) på Betong i Chateau Neuf. For fjerde år på rad arrangerer Internasjonal Helse- og Sosialgruppe (IHSG) et kulturarrangement for ungdom med minoritetsbakgrunn for å markere dagen.

– Kampen mot HIV er en kamp som må vinnes hver dag. Mange tror at vi har vunnet kampen mot HIV i Norge, men med en gang vi senker garden får vi en oppblomstring, sier arbeids– og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen på Nettverk IHSGs markering av Verdens AIDS-dag.
Fem jenter i lange skjørt og skjerf rundt hoftene danser shabee, en folkedans fra Egypt, og setter i gang festivalen.
– Akkurat før jeg begynte å danse ble jeg trist, men så måtte jeg danse, og når jeg danset gikk det over, forteller Matilde. Ni-åringen som lærer dans på Senter for internasjonal dans, har foreldre fra Paraguay og Norge.
For Ylva (9) er det greit å danse foran så mange mennesker. Hun er også fascinert av å se på andre som danser folkedans fra hele verden. Det er mye å velge mellom – sigøynerdans fra Egypt, flamenco, bhangra, magedans, afrikansk dans og folkedans fra Balkan.
– Det var ganske morsomt å starte det hele. Det er veldig mye bra dansing her, sier Ylva.

Ungdomsarrangement?
Her er det stolte bestemødre fra Pakistan, småbarn som løper rundt, tenåringer, voksne og spebarn i et publikum som representerer mange nasjoner. Salsa-konkurransen arrangert av Luis Guiterrez vinnes av en gutt på ti år og hans tvillingsøstre som er under to år gammel.
Martin Toft, PR-ansvarlig for Nettverk IHSG er fornøyd med oppmøtet, og forteller at de ikke har foredrag i år.
– Fokuset vårt er det samme som vanlig. Vi vil få ut informasjon for å forebygge HIV og AIDS blant ungdom med minoritetsbakgrunn, men også nå ut til norsk ungdom. I fjor var det forskjellige personer som skulle snakke, en hadde HIV, ungdom i publikum bråkte, de ville ikke høre på henne. I år har vi lagt det om, konferansieren og artistene snakker om HIV og AIDS.

Kondomer
og pasjminasjal
I et annet rom er det stands og salgsboder. Pasjminasjal, smykker og skjerf til salgs. Nettstedet shaadi.no har stand og man kan finne ut om ekteskapsformidling over nettet og bryllup på sørasiatisk vis på et norsk nettsted for et desi publikum. Nydelig thaimat og kaker til salgs for de jordskjelvrammede i Pakistan.
På standen til Aksept, er det spørreskjema, røde sløyfer og kondomer. Mange har vært innom standen og svart på spørreskjemaet, forsynt seg med kondompakkene og stilt spørsmål.
– Vi er veldig fornøyd med plasseringen av standen vår, forteller en av de frivillige på standen. – Folk ser oss med en gang de kommer inn. Og det er mange som kommer til oss i år.
På standen til Medisinerstudentenes opplysningsorganisasjon MSO er det to tenåringer som ser på kondompakkene og opplysningsmateriale som er lagt. – Er de gratis? Er dere sikre på at de ikke går i stykker? spør en av guttene.
Martin Toft er opptatt av festivalen viser det som særpreger det norske multikulturelle samfunnet. – Det er de forskjellige gruppene i Norge som har smelta sammen til en norsk multikultur her, den vil ikke finnes i England. Vi er kjempeglade for at regjeringen sender sine representanter hit når de er interessert i integrering,
På scenen virvler paraplyer rundt når “Sher Punjab de” danser bhangra. – Come fly with me, rapper den Tamilske gruppen Shine. Fire mennesker er på scenen, og sier Tonight’s the night baby, pa pa pa pa UDI, pa pa pa pa Erna Solberg.
Er det noen AIDS-informasjon i teksten? Det er litt vanskelig å få med seg det de sier.

Holdningsskapende arbeid
Alle elsker å leve, ingen elsker å dø, men hvert eneste liv ender opp i døden, slik er skjebnen. Slik begynner teaterstykket Døden, utført av gruppen Teater kunst uten grenser. Et lik ligger i en kiste, reiser seg opp og begynner å minnes livet rett før han døde av AIDS.
Har ikke man gått bort fra å fokusere på døden i forebyggingsarbeidet mot HIV?
Festivalleder Tayyab Choudhri mener at å spre frykt ikke nytter. –Vi skal ikke skape frykt i forebyggelsesarbeidet, vi vil endre andres holdninger. Tema for i år er åpenhet og holdningsskapende arbeid. I realiteten er det folk som dør av AIDS, det er derfor vi i IHSG ble engasjert, det var fordi vi mistet venner. Men for oss er det viktig å gi det en positiv vinkling, vi vil ikke skape frykt.
Choudhry forteller at VAD-festivalen er blitt mer internasjonal med årene. – I år har vi gått bort fra et sørasiatisk fokus, selv om mange av oss i IHSG er fra Pakistan. Vi har med folk fra Latin-Amerika, mange nasjoner. HIV berører alle.

Ta viruset på alvor
– For litt over et år siden hadde jeg gleden av å besøke Sør-Afrika. Det gjorde et sterkt inntrykk å se hvordan en hel generasjon dør ut og landets framtid vakler, forteller Bjarne Håkon Hanssen.
– Det er overmåte viktig å ta viruset på alvor. Jeg er imponert over å se mange markere Verdens AIDS-dag med kulturuttrykk. Det er en smart måte å gjøre det på, med fokus på å forebygge. Husk i Norge i dag har vi 3 000 HIV positive, 2 000 av disse er menn. Det å få HIV i dag betyr ikke døden. Du kan leve lenge, få et positivt liv. Mange får medisiner, men de får en hverdag full av diskriminering. Mange kvinner møter trippeldiskriminering. De blir diskriminert mot fordi de er utlendinger, fordi de er kvinner og fordi de er HIV-positive.
Ta et tak, skap et inkluderende samfunn, er Hanssens beskjed til publikum.
Politisk rådgiver fra Utenriksdepartementet Torbjørn Urfjell, mener at det å reise pekefingeren ikke nytter. Han forteller at bekjempelsen av HIV og AIDS er bærebjelken i norsk utviklingshjelp. Halvparten av bistanden til enkelte land som Malawi går til HIV- og AIDS arbeid.

Samarbeid med
frivillige organisasjoner
– Det er umåtelig viktig for oss å ha en slik gruppe som Nettverk IHSG, sier Hanssen til Utrop.
– Når vi vil nå ut til minoritetsgrupper er det en betingelse at vi har et godt samarbeid med frivillige organisasjoner. Annonsekampanjer når ikke fram til alle minoritetsgrupper, så må vi støtte frivillige organisasjoner, prøve å finne fram til organisasjoner som har et godt nettverk. Arbeids- og integreringsministeren er overbevist om at kulturtiltak som VAD-festivalen er en effektiv måte å spre informasjon og å bekjempe diskriminering mot HIV-smittede.
– Det er nesten bare sånne ting som virker i kampen mot AIDS. Man må være grenseløs på å spre fakta, gjøre folk bevisste på hvordan sykdommen smitter, sier Hanssen.