Lavere ledighet blant innvandrermenn

Den store økningen i ledighetstallet skyldes at mange øst-europeere jobber i konjunkturutsatte yrker som bygg og anlegg.
Foto: Wikimedia Commons
Arbeidsledigheten blant bosatte innvandrere i Norge gikk ned fra 7,7 prosent i februar 2011 til 6,7 prosent året etter. Også i resten av befolkningen var det en nedgang, fra 2,3 til 2,1 prosent.
Claudio Castello
Latest posts by Claudio Castello (see all)

Ifølge de ferske tallene fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) var nedgangen i førstekvartal 2011 til førstekvartal 2012 henholdsvis 1,5 og 0,4 prosentpoeng. Blant innvandrerkvinner og kvinner for øvrig, var det en marginal nedgang på 0,1 prosentpoeng.

– At ledigheten hos menn gikk mest ned, henger sammen med at nedgangen i ledigheten innenfor de mannsdominerte yrkesgruppene i bygge- og anleggsvirksomheten samt i industrien var større enn i de kvinnedominerte yrkene i offentlig sektor, skriver ssb.no.

Størst nedgang blant øst-europeere

Innvandrere fra EU-landene i Øst-Europa har fremdeles den sterkeste nedgangen i den registrerte ledigheten. Her gikk ledigheten ned 2,6 prosentpoeng fra 2011 til 2012. Innvandrere fra de øvrige verdensregionene hadde en reduksjon i ledigheten på mellom 0,2 prosentpoeng (Afrika) og 1,0 prosentpoeng (Sør- og Mellom-Amerika).

Fortsatt er det ny innflyttere fra afrikanske land som har høyest ledighetsstatistikk, uavhengig av hvordan økonomien går i Norge.

– Ledighetsnivået blant innvandrere fra Afrika er blant annet et utslag av den store flyktningandelen i denne gruppen. Afrikanske innvandrere har i mange år hatt det høyeste ledighetsnivået, uavhengig av konjunkturene på arbeidsmarkedet, står det videre på ssb.no.