Norge øker støtten til Somalia

Ønsker ny debatt: SVs Heikki Holmås vil ha asylsøkere i jobb og ønsker en ny debatt med Arbeiderpartiet om saken.
Foto: Rødt Nytt
– Somalia er inne i en kritisk fase. Norge vil bidra til at den positive utviklingen ikke går i revers. Vi øker utviklingsstøtten med 150 millioner kroner og styrker samarbeidet med den somaliske regjeringen, sier utviklingsminister Heikki Holmås (bildet) til regjeringen.no.
Claudio Castello
Latest posts by Claudio Castello (see all)

Utviklingsministeren deltar i dag på den internasjonale høynivåkonferansen om Somalia i London. Konferansen ledes av Somalias president Hassan Sheikh Mohamud og statsministeren i Storbritannia, David Cameron.

– Hovedfokuset på konferansen er sikkerhet og politisk stabilitet, hvilket er helt essensielt for å få landet opp å stå. Norge vil også være en stor bidragsyter til humanitær innsats og utviklingsarbeid. Folk i Somalia har det veldig vanskelig etter to tiår med krig. Helsesituasjonen er blant de verste i verden, utdanningstilbudet er veldig svakt og 70 prosent av ungdommen i landet er uten arbeid. Somaliere i eksil trenger et levedyktig samfunn å vende tilbake til, sier Holmås.

Fortsatt store problemer
En fersk FN-rapport viser at hungersnød og sviktende matsikkerhet førte til at nærmere 260 000 mennesker mistet livet i Somalia fra oktober 2010 til april 2012, hvilket er dobbelt så mange som tidligere anslått.

– Over 1,7 million mennesker i Somalia trenger humanitær støtte og over 215,000 barn er akutt feilernært og risikerer å dø av sult. Norge bidrar allerede stort til den humanitære innsatsen i Somalia. Vi øker nå bistanden kraftig for å støtte folk til å bli bedre rustet til å takle kriser, og for å få til en positiv samfunnsutvikling i tråd med den somaliske regjeringens prioriteringer, sier Holmås til regjeringen.no.