Norge øker støtten til Somalia

Ønsker ny debatt: SVs Heikki Holmås vil ha asylsøkere i jobb og ønsker en ny debatt med Arbeiderpartiet om saken.
Foto: Rødt Nytt
– Somalia er inne i en kritisk fase. Norge vil bidra til at den positive utviklingen ikke går i revers. Vi øker utviklingsstøtten med 150 millioner kroner og styrker samarbeidet med den somaliske regjeringen, sier utviklingsminister Heikki Holmås (bildet) til regjeringen.no.
0Shares

Utviklingsministeren deltar i dag på den internasjonale høynivåkonferansen om Somalia i London. Konferansen ledes av Somalias president Hassan Sheikh Mohamud og statsministeren i Storbritannia, David Cameron.

– Hovedfokuset på konferansen er sikkerhet og politisk stabilitet, hvilket er helt essensielt for å få landet opp å stå. Norge vil også være en stor bidragsyter til humanitær innsats og utviklingsarbeid. Folk i Somalia har det veldig vanskelig etter to tiår med krig. Helsesituasjonen er blant de verste i verden, utdanningstilbudet er veldig svakt og 70 prosent av ungdommen i landet er uten arbeid. Somaliere i eksil trenger et levedyktig samfunn å vende tilbake til, sier Holmås.

Fortsatt store problemer
En fersk FN-rapport viser at hungersnød og sviktende matsikkerhet førte til at nærmere 260 000 mennesker mistet livet i Somalia fra oktober 2010 til april 2012, hvilket er dobbelt så mange som tidligere anslått.

– Over 1,7 million mennesker i Somalia trenger humanitær støtte og over 215,000 barn er akutt feilernært og risikerer å dø av sult. Norge bidrar allerede stort til den humanitære innsatsen i Somalia. Vi øker nå bistanden kraftig for å støtte folk til å bli bedre rustet til å takle kriser, og for å få til en positiv samfunnsutvikling i tråd med den somaliske regjeringens prioriteringer, sier Holmås til regjeringen.no.