Solenergisamarbeid får internasjonal pris

Bedriftsleder Trygve Mongstad sammen med flere lærlinger i solenergiforetaket.
Foto: fredskorpset.no
Et nystartet foretak, Kumudzi Kuwale, mottok nylig en internasjonal pris for sitt arbeid for å gi bærekraftig energi til landsbygda i Malawi.
Claudio Castello
Latest posts by Claudio Castello (see all)

Entreprenørbedriften er et resultat av fredskorpsutveksling mellom Flora vidaregåande skule og Nkhotakota Youth Organisation.

Kumudzi Kuwale mottok «SEED Africa Award» på en internasjonal seremoni i Nairobi i Kenya, valgt ut i konkurranse med bedrifter innen bærekraftig og grønt næringsliv i flere afrikanske land.

Flora vidaregåande skule og ungdomsorganisasjonen i Malawi har, med støtte fra Fredskorpset, utvekslet eksperter på fornybar energi, elektronikk og entreprenørskap siden 2012. Prosjektet har også fått støtte fra den norske ambassaden i Malawi.

Billig, samt energi- og økonomisparende
Selskapet har derfor satt opp ladestasjoner i flere landsbyer der innbyggerne kan lade batteriladinger som tilbys til en pris som er lavere enn energiutgiftene til parafin og vanlige batterier.

– I stedet for å kjøpe et stort solcellesystem, vil de derfor kunne kjøpe et par LED-lyspærer og ledninger, og få lys hjemme, forklarer bedriftsleder Trygve Mongstad, som er på utveksling til Malawi med Fredskorpset.

Fredskorpset sier de er stolte av at utvekslingen har resultert i en nå prisbelønnet bedrift.

– Samarbeidet er et utmerket eksempel på sosialt entreprenørskap, utdanning og gode idéer, i kombinasjon med smart utvikling og bruk av lokal arbeidskraft i Norge og Malawi, sier Signe Marie Bandlien, prosjektrådgiver hos Fredskorpset.