Solenergisamarbeid får internasjonal pris

Bedriftsleder Trygve Mongstad sammen med flere lærlinger i solenergiforetaket.
Foto: fredskorpset.no
Et nystartet foretak, Kumudzi Kuwale, mottok nylig en internasjonal pris for sitt arbeid for å gi bærekraftig energi til landsbygda i Malawi.

Entreprenørbedriften er et resultat av fredskorpsutveksling mellom Flora vidaregåande skule og Nkhotakota Youth Organisation.

Kumudzi Kuwale mottok «SEED Africa Award» på en internasjonal seremoni i Nairobi i Kenya, valgt ut i konkurranse med bedrifter innen bærekraftig og grønt næringsliv i flere afrikanske land.

Flora vidaregåande skule og ungdomsorganisasjonen i Malawi har, med støtte fra Fredskorpset, utvekslet eksperter på fornybar energi, elektronikk og entreprenørskap siden 2012. Prosjektet har også fått støtte fra den norske ambassaden i Malawi.

Billig, samt energi- og økonomisparende
Selskapet har derfor satt opp ladestasjoner i flere landsbyer der innbyggerne kan lade batteriladinger som tilbys til en pris som er lavere enn energiutgiftene til parafin og vanlige batterier.

– I stedet for å kjøpe et stort solcellesystem, vil de derfor kunne kjøpe et par LED-lyspærer og ledninger, og få lys hjemme, forklarer bedriftsleder Trygve Mongstad, som er på utveksling til Malawi med Fredskorpset.

Fredskorpset sier de er stolte av at utvekslingen har resultert i en nå prisbelønnet bedrift.

– Samarbeidet er et utmerket eksempel på sosialt entreprenørskap, utdanning og gode idéer, i kombinasjon med smart utvikling og bruk av lokal arbeidskraft i Norge og Malawi, sier Signe Marie Bandlien, prosjektrådgiver hos Fredskorpset.