Bouchra Ajjouti, styreleder i Bydelsmødrene bydel Gamle Oslo og Torunn Nordbø ved opplysningskontoret for Brød og korn baker norsk grovbrød.
Foto: Hilde M. J. Bager
–Norsk brød er best, spesielt hvis det er hjemmelaget! Det sier iranske Miriam og de andre kvinnene med innvandrerbakgrunn er enige.
Latest posts by Hilde Marie Johannesen Bager (see all)

I lokalene til Matprat møttes 12 kvinner fra ulike land for å lære å bake norsk grovbrød. I grovbrød brukes hele korn, noe som gir jevn energi og langsom blodsukkerstigning, og derfor både er bra for diabetikere og andre for å holde seg mett lenge.

Flink til å bake, men ikke norsk brød

– Jeg er flink til å lage brød vi lager i Afghanistan, men ikke norsk brød, sier Dina. Lily som er frivillig ved Tøyen frivillighetssentral kommer opprinnelig fra Kina og hun har samme erfaring: – Jeg liker å bake, men jeg kan ikke lage godt brød.

Dette samme gjelder de andre kvinnene som er født i Pakistan, Marokko, Iran – og Sverige. I deres hjemland er de ikke vant med matpakker, og ikke alle har samme mattradisjon med grovt brød som i Norge. Grovt brød er sunt, inneholder mange vitaminer og mineraler, og hjelper med å gi stabilt blodsukker. Det holder deg mett lenge. I tillegg smaker det godt.

Miriam synes at norsk brød er et av de beste i verden. I hennes hjemland Iran har de også tradisjon på å bake brød med grovt mel av bygg.
Foto : Hilde M. J. Bager

– Jeg har vært i mange forskjellige land, men ikke noe er som norsk brød, sier Miriam og legger til: – Norsk brød er best, spesielt hvis det er hjemmelaget!

De andre kvinnene er enige, og har meldt seg på kurs for å lære å bake norsk grovbrød. Torunn Nordbø fra Opplysningskontoret for Brød og Korn har med seg Nina Sundqvist, leder for Oslo bygdekvinnelag og mesterbakeren Nils Olav Heggdalsvik på brødkurset for å lære bort norsk brødbakekunst.

Det gjelder å være nøyaktig med målene

På forhånd har de jukset litt og laget en fordeig. En fordeig er når det grove kornet legges i bløt i en halv time før man baker. Dette gjør man for å få et saftigere brød. –Start med mengden vann, så tilsetter du mengde mel etterpå, sier Nils Olav Heggdalsvik.

Heggdalsvik veier alltid alle ingrediensene, også vannet. En bakers hemmelighet er alltid å være nøyaktig med målene. Han anbefaler også et steketermometer. –Når brødet er 98 grader i midten, er det ferdig, sier han.

Nils Olav Heggdalsvik i Nofima er mesterbaker og gir Azra tips i forhold til å bake ut brødene. Et tips er å ta litt vann på hendene, da blir man ikke så klissete når man tar i deigen. Selv baker han alle brød til familien.
Foto : Hilde M. J. Bager

Kvinnene deles inn i grupper og hver gruppe får et forkle med en unik farge. Så tar bakingen til. Deigen formes til brød i former og settes til heving. Mens brødene hever, er det teori.

Yasmin, Kishwar og Azra er klare for å sette de ferdighevede grovbrødene inn i den forvarmede ovnen. Steketid er 30 minutter.
Foto : Hilde M. J. Bager

Torunn Nordbø forteller at det finnes flere ulike typer grovbrød. Hun har bakt tre eksempler: surdeigsbrød, rugbrød i panne og eltefritt grytebrød. Surdeigsbrødet krever mest arbeid, men det eltefrie grytebrødet er svært enkelt. –Det er bare å blande litt mel vann og gjær sammen med en slikkepott. Så lar du det stå over natta. På morgenen tar du bakepapir på benken, heller deigen over, vender det og legger i former, sier hun.

Bakingen går mot slutten og brødene har hevet nok. Da gjenstår bare å sette dem inn i ovnen. Mens brødene steker, blir det kveldsmat. Brødene som er laget i forveien, blir skåret opp og servert med godt smør, gulost, brunost og syltetøy.

Det er tid for kveldsmat med hjemmebakt brød, godt smør, gulost, brunost og syltetøy. På bildet er det rugbrød til høyre, grytebrød i midten og surdeigsbrød lengst bak. Oppskrift lenger nede i artikkelen.
Foto : Hilde M. J. Bager

Hvorfor ikke?

Bouchra Ajjouti er styreleder for Bydelsmødrene og Jentetreff i bydel Gamle Oslo. Hun brenner for kulturmøter gjennom mat.
Foto : Hilde M. J.Bager

Bouchra Ajjouti er styreleder for Bydelsmødre og Jentetreff i Gamle bydel Oslo. Hun forteller at jentene i alderen 10-18 år på Jentetreff også kunne tenke seg å lære å lage brød.

–Jeg har tenkt å lage en avtale med Torunn og høre om det er mulig at hun kan komme til oss eller at jentene kommer hit for å lære å lage grovbrød, sier hun.

På spørsmålet om hvorfor jentene ønsker å lære brødbaking, svarer hun at Jentetreff alltid tilbyr positive og varierte aktiviteter – blant annet matlagingskurs, hvor jentene har laget mange spennende retter fra forskjellige land. –Så hvorfor ikke brød? smiler hun.

Bouchra Ajjouti er opptatt av matkultur og tradisjoner, og ønsker å formidle dette til jentene. Hun forteller at i hjemlandet hennes, Marokko, finnes det også mange ulike typer brød, både bakt på grovt og fint mel.

Nina Sundqvist fra Oslo bygdekvinnelag er vokst opp på Tøyen. Her holder hun opp brød som ble bakt på brødkurset.
Foto : Hilde M. J. Bager

Og brødene som ble bakt? De kom ut perfekte. –Disse ser akkurat ut som i bakeboka, utbryter Nina Sundqvist i Oslo bygdekvinnelag begeistret.

Sundqvist vokste opp på Tøyen, og hadde sin skolegang på Tøyen skole og Hersleb. Hun synes det er gøy å være tilbake til sine egne røtter. Oslo bygdekvinnelag samarbeider med Tøyen frivillighetssentral om å lage ulike kurstilbud for kvinner. – Å bruke timer sammen med andre damer er så meningsfullt. Det å lage mat sammen, åpner også for andre samtaler, sier hun.

Kvinnene i Oslo bygdekvinnelag og ved Tøyen frivillighetssentral har for eksempel vært sammen på Stortinget og snakket om de første kvinnelige stortingsrepresentantene i Norge og om kvinners stemme i demokratiet. De planlegger mange flere aktiviteter sammen. Men akkurat i dag er det norsk brødbaking som står i fokus.

Enden på kvelden er at alle kursdeltakerne får med seg sitt eget nybakte grovbrød hjem. Frokosten dagen derpå er sikret!

Takk for en hyggelig kveld!
Foto : Hilde M. J. Bager
OPPSKRIFTER PÅ GROVBRØD FRA BRØD & KORN

www.brodogkorn.no

Grovt grytebrød
Foto : Nadin Marinuzzi for BRØD&KORN

Grovt byggbrød
Foto : Nadin Martinuzzi, for BRØD & KORN

Grovt surdeigsbrød med havre
Foto : Nadin Martinuzzi for BRØD&KORN

Bakerens ekstra grove brød
Foto : Nadin Martinuzzi for BRØD & KORN