— Umenneskelig behandling

Biskop Rosemarie Köhn reagerer på varselet om at norsk rettsvesen skal brukes til å kaste flyktninger ut av asylmottak.












– At folk skal kastes på gata, og slik bli uten mat og tak over hodet, er umenneskelig, sier Hamar-biskopen.

Hun presiserer at hun ikke har detaljkunnskap om rettssaken som er varslet mot etiopiske flyktninger i Lofoten, men at hun uttaler seg på et generelt grunnlag.

– Blir politi og rettsvesen brukt til å kaste folk ut av mottak og ut av landet, opptrer Norge på linje med tidligere østblokkland vi ikke vil sammenlikne oss med, sier Köhn til Klassekampen.

– Dersom vi ikke skal ta på alvor menneskers reelle angst for tortur, forfølgelse og overgrep, er det en kald og hard kynisme som rår, sier Hamar-biskopen.

Første sak ut

Det ble tidligere skrevet om de etiopiske asylsøkerne er begjært inn for retten i Lofoten. Lofoten tingrett opplyste i går Klassekampen om at det ennå ikke er sikkert hvorvidt det blir en rettssak mot de fire. Ifølge tingretten skal beslutningen være klar ved slutten av uka.

Saken er den første i sitt slag, etter at forskriftsendringen som nekter avviste asylsøkere rett til å bo i statlige mottak trådde i kraft den 1. januar i år. De fire etiopernes skjebne har vekket sterke reaksjoner, nå blant flere av landets biskoper.