Deepawali- lysfestivalen

(KULTURNYTT) Lysfestivalen, Deepawali, er en mange tusen år gammel hindutradisjon som blir feiret med prakt og promp blant hinduer over hele verden. Visningen av den tamilske filmen Aalavanthan på Closseum kino i forbindelse med festivalen er høydepunktet som mange tamilere ser fram til her i Oslo. Utrop gratulerer med en gledelig Deepawali.

Ordet Deepawali betyr ”rekker med lys” og stammer fra Sanskrit. Den tradisjonelle praksisen ved festivalen er å tenne små olje lys over hele huset. Deepawali symboliserer lysets seier over mørket. Gaver, nye klær, fyrverkeri og god mat er noen av stikkordene. I forbindelse med Deepawali arrangeres det pooja i hindu templene i Norge. Men det er noe annet som mange ser fram til er en filmvisning på Closseum kino klokken 1300 i dag.

Festivalen
Det er finnes flere forklaringer på hvorfor lysfestivalen feires. Det onde som ble overvunnet av det gode er noe som går igjen i flere av legenderne. Narkasura var den onde kongen som hadde overnaturlige krefter og terroriserte tre forskjellige verdener. Hinduguden Krishsnas seier over Narkasura blir da feiret som Deepawali.

En annen oppfatning går ut på at Deepawali er dagen da Rama, det menneskelige bildet av guden Krishna på jorda returnerte til India etter at han hadde seiret over Ravana som var den onde kongen i nordlige delen av Sri Lanka.

På samme måte som det er forskjellige oppfatninger om Deepawali, varierer også ritualene for feiring av festivalen fra folkegruppe til folkegruppe og land til land.

For hinduer i Norge bringer Deepawali med seg filmpremierer, familie sammenkomster, tempel besøk og ikke minst godt humør. Den yngre generasjonen har lenge ventet på “Aalavanthan,” filmen som spilles av den legendariske skuespilleren Kamal Hassan.