– Trøndersk rap er for lite kommersiell

Abdikalif Jimaale, kjent som Qalifa, er ute med ny singel fra debutalbumet Music, Love and Cake. Han mener at Trondheim ikke har mye kommersiell musikk
Foto : Ronny Danielsen
Abdikalif Jimaale slipper i sommer debutalbumet «Music, Love & Cake» under artistnavnet Qalifa, men allerede nå er han ute med singelen «Check In», som er et samarbeid med DJ King George VIII.
Avatar

Latest posts by Koubang Mbilase Enyam (see all)

– «Check In» er mørk og elektronisk, samtidig så anvendelig at du skal kunne høre den overalt, sier Qalifa om singelen til adressavisa.

Qalifa og King George ønsker at musikken på debutplata «Music, Love & Cake», skal male bilde av en stor, urban verden. De håper at det er noe alle kan kjenne seg igjen i og lære å like. 

– Vi tenker helhetlig og tror veldig mange kan finne noe de liker. Et fint introalbum som viser forskjellige sider ved meg, sier Qalifa.

Musikken til Qalifa bærer preg av afrobeat og har en elektronisk klang.
Foto : Ronny Danielsen

Inspireres av flere ting
Selv hører Qalifa mye på dancehall og afrobeat, sjangre det må sies å være liten tradisjon for i Trondheim, og mener det reflekteres i hans egen musikk. Det er heller ikke mange som rapper på engelsk.

– På «Check In» prøver jeg også å vise fram skills. Jeg kom inn i hiphop gjennom Bone Thugs-N-Harmony, de rapper jo fort hele tida og det gjorde jeg også i starten. Etter hvert har stilen min blitt mer variert, forklarer Qalifa.

31-åringen er opprinnelig fra Somalia, og har drevet med musikk siden 2002.

– Musikken min handler om mye forskjellig. Kjærlighet, krig, gateliv, fattigdom, ting som jeg opplever i livet rett og slett, sier han til Utrop.

Hans somaliske bakgrunn har satt preg på musikken.

– Svært mye av musikken er preget av hvor jeg kommer fra og de tradisjonene derfra. Man blir aldri “kvitt” kulturen sin, og muligheten til å mikse det inn i musikken er gyllen, syns jeg. Viktig å kunne gi nordmenn en liten twist av noe annet, også i hip-hop, sier han.

Ikke mye støtte
De føler ikke at Trondheim byr på den støtten de trenger i musikkmiljøet.

– Vi opplever at miljøet er veldig fragmentert. Særlig innenfor hiphop og elektronika, sjangre med mange soloartister som hadde tjent ekstra godt på å pushe hverandre. Det er litt dumt, det blir vanskeligere å komme med et musikalsk statement fra byen, mener Qalifa og King George.

– Det er viktig å holde seg konkurransedyktig. Musikk er (blitt) business, og hvis man vil klare seg, man tenke ut planer for hvordan flest skal få tilgang til musikken og kunne kjenne seg igjen i den, sier Qalifa. 

Stjerne-duoen Nico og Vinz er forbilder for Qalifa og King George.

– Når det gjelder organiseringen rundt karrieren, er det helt klart Nico & Vinz. De har jobbet utrolig strukturert med et godt team og fagkunnskap i bunnen. Jeg ble kjent med Nico for noen år siden, han var «superstar» allerede da og har vært lenge i gamet. Vinz kommer fra en litt annen retning, og de er forskjellige typer, men de har pushet hverandre til å bli virkelig bra, forteller Qalifa.

– Hvem ønsker dere å nå med musikken deres?

– Musikkstilen er urban, så det er nok den yngre garde som er målgruppen her, folk som kan inkorporere musikken i hverdagen sin. Selvsagt ønsker vi også at folk som kan kjenne seg igjen i musikken skal kunne nyte den og våre show, uansett alder.