Foto: Arkiv.
Foto: Nareen Mizoory

Knust etter nedslående UNE-vedtak

Utviste Taiman Agid Fatah får ikke komme tilbake til Norge. – Han er helt i oppløsning og helt knust, sier støttegruppeleder til NRK. 

Utrop nr. 36/2014 (25.09.2014)

Taiman, som sidan februar har oppholdt seg i Irak etter å ha blitt uttransportert fra Trandum mottak, fikk via sin advokat Asgeir Thomassen brevet fra Utlendingsnemnda (UNE), med nytt avslag om oppholdstillatelse i Norge.

Thomassen sier han er overrasket over avslaget, og mener vedtaket bærer preg av at UNE ikke har gått mer grundig inn i saken.

– Vi har ikke fått nye folk til å se på saken. Nemndlederen er den samme for femte gang på rad, og de prøver å forsvare seg med å hevde at de fattet rett vedtak fra starten av, sier Thomassen til NRK.

Avviser kritikken
Kommunikasjonssjef Bjørn Lyster i UNE reagerer overfor NRK på Thomassens påstand om at det har vært samme nemndleder i saken fem ganger.

– I løpet av saksgangen, som går over mange år, har det vært fire forskjellige nemndledere i denne saken. I tillegg har det ulike lekfolk i avgjørelsesprosessen.

– I oppløsning
Saken har vakt stort engasjement både i Bergen og nasjonalt. Blant annet trakk et av UNE-medlemmene seg i protest mot at Taiman ble sendt ut. 

Støttegruppeleder i Taiman-saken, Rudi Bakken, har snakket med han etter avgjørelsen. Han sier Taiman hadde forventet et positivt vedtak og komme hjem til Bergen og Norge.

– Han er helt i oppløysing, helt knust. Jeg fikk ikke så mange ord ut av han så vi ble einige om å snakkes mer i løpet av kvelden, sier Bakken til NRK.