Knust etter nedslående UNE-vedtak

På vei til Irak: Taiman Agid Fatah er på vei til Irak. Taimans støttespillere er rystet over at politiet lenket både hendene og føttene hans da de fraktet han ut av landet, forteller Hawra Al Hatem.
Foto: Nareen Mizoory
Utviste Taiman Agid Fatah får ikke komme tilbake til Norge. – Han er helt i oppløsning og helt knust, sier støttegruppeleder til NRK. 

Taiman, som sidan februar har oppholdt seg i Irak etter å ha blitt uttransportert fra Trandum mottak, fikk via sin advokat Asgeir Thomassen brevet fra Utlendingsnemnda (UNE), med nytt avslag om oppholdstillatelse i Norge.

Thomassen sier han er overrasket over avslaget, og mener vedtaket bærer preg av at UNE ikke har gått mer grundig inn i saken.

– Vi har ikke fått nye folk til å se på saken. Nemndlederen er den samme for femte gang på rad, og de prøver å forsvare seg med å hevde at de fattet rett vedtak fra starten av, sier Thomassen til NRK.

Avviser kritikken
Kommunikasjonssjef Bjørn Lyster i UNE reagerer overfor NRK på Thomassens påstand om at det har vært samme nemndleder i saken fem ganger.

– I løpet av saksgangen, som går over mange år, har det vært fire forskjellige nemndledere i denne saken. I tillegg har det ulike lekfolk i avgjørelsesprosessen.

– I oppløsning
Saken har vakt stort engasjement både i Bergen og nasjonalt. Blant annet trakk et av UNE-medlemmene seg i protest mot at Taiman ble sendt ut. 

Støttegruppeleder i Taiman-saken, Rudi Bakken, har snakket med han etter avgjørelsen. Han sier Taiman hadde forventet et positivt vedtak og komme hjem til Bergen og Norge.

– Han er helt i oppløysing, helt knust. Jeg fikk ikke så mange ord ut av han så vi ble einige om å snakkes mer i løpet av kvelden, sier Bakken til NRK.