Foto: flickr.com/Aero Icarus

Sendt ut av Norge

Meksikanske Adan Cortes, som stormet scenen under fredsprisseremonien, er sendt ut av Norge. Leder i Antirasistisk senter, mener det var feil av Norge å ikke gi aktivisten beskyttelse.

Utrop nr. 48/2014 (18.12.2014)

Cortes (bildefaksimilet) ble sendt ut med et Lufthansa-fly fra Gardermoen med destinasjon videre til Mexico City, melder NRK.

UDI har avslått Cortes' asylsøknad som "åpenbar grunnløs", og han kan sendes ut av landet, selv etter å ha klaget på vedtaket. UDI sier videre at de ikke har anledning til å diskutere denne enkeltsaken i mediene.

Foto: Skjermdump/YouTube/Univision

Advokat Holmen, som selv har forsøkt å forsøker å stanse utransporteringen, sier til NRK at han fortsatt jobber for å snu vedtaket og mener Cortes har krav på ordinær asylbehandling.

Tildigere i dag fikk UDI overlevert 1.200 underskrifter som krever at Cortes får bli i Norge. Initiativtakerne mener livet hans står i fare om han returneres til Mexico.

– En protest i tråd med Nobel-idealene
Rune Berglund Steen fra Antirasistisk senter mener budskapet i Cortes` protest var i tråd med Nobelarrangementet, selv om det var en problematisk måte å aksjonere på.

Han utgjorde ingen trussel mot noen, og dette kunne Norge ha håndtert annerledes. Hva om han heller hadde fått møte statsministeren, heller enn å sitte innesperret som en kriminell? Det hadde vært Nobels ånd langt mer verdig, sier Berglund Steen til utrop.no.

Foto: Arkiv.
Foto: Youtube screenshot

Saksbehandling i panikk
Saksbehandlingen fra norske utlendingsmyndigheter kaller han "panisk", og han mener den etterlater også alvorlige spørsmål.

– Er det virkelig "åpenbart" at Cortes ikke risikerer represalier i Mexico? Saken er enestående, og det blir merkelig at ansvarlige myndigheter anser at svaret er så lett å komme fram til i en sak hvor det knapt finnes parallelle situasjoner.

Han legger til at norske myndigheter bærer selvsagt et ansvar for hva som nå skjer med ham.

– Han har bedt om beskyttelse, vi har nokså aggressivt nektet ham den. Hvis han skulle komme til skade, vil det hvile som en trist skam over prisen.

Linken til illustrasjonsbildet