SD-partisekretær kritiseres for assimileringsutspill

 
Foto: riksdagen.se
– Jøder og samer kan få bo i Sverige, men de er ikke svensker, mener Sverigedemokraternas partisekretær Björn Söder. Uttalelsen skaper sterke reaksjoner.
0Shares

I et intervju med Dagens Nyheter deler Söder (bildet) sine tanker om hvem han mener kan kalle seg svensker. Jøder og samer er eksempler på grupper som riktignok kan være svenske statsborgere, men som etter hans mening ikke er svensker med mindre de “assimileres”.

– Folk må tilpasse seg det svenske og assimileres for å kunne bli svensk, sier SDs partisekretær, samtidig som han slår fast at partiet er for et inkluderende samfunn der alle får plass.

Viser dypt inngrodd anti-semittisme
Nå møter han sterk motbør fra blant andre Svenska kommittén mot antisemitism.

– Jeg er jøde og født i Sverige. Jeg er like mye svensk som Björn Söder, sier komitéleder Willy Silberstein, som beskriver Söders resonnement som dypt problematisk, sier han i tilsvar på uttalelsene til Västerbottens-Kuriren.

Uttalelsene gjør ifølge Söder at man bør huske Sverigedemokratenes idelogiske grunnlag.

– Her har man den samme mørke kilde med sterkt innslag med åpen anti-semittisme. En kan prøve å frisere innholdet og budskapet, men så kommer folk som Björn Söder i Dagens Nyheter og sier tydelig hva han og SD egentlig mener.