Kastet ut fordi mannen døde

De giftet seg i september, mannen døde på julaften. Nå må hun forlate landet
Foto: RichardBH/flickr
Emma Wang fra Kina må forlate Norge etter at hennes mann døde i en ulykke. UDI begrunner det med at dokumentasjon fra kinesiske myndigheter ikke ble sendt i tide.

Kinesiske Emma Wang mistet sin mann på julaften, to uker senere fikk hun beskjed fra UDI om at hun måtte reise tilbake til Kina. Grunnen til dette var fordi ekteskapet ikke ble verifisert før mannens død.

– De avslår søknaden min om oppholdstillatelse fordi Curt (mannen, journ.anm) er død. Det er  umenneskelig, sier Emma Wang til VG.

Wang vil gjerne fortsette å bo og studere i Norge, noe som kan bli vanskelig under regelverket til UDI. Dette mener hun er urettferdig.

– Jeg synes det er urettferdig. Jeg ville få hjelp, men de vil bare kaste meg ut, sier Wang til avisen.

UDIs avgjørelse er basert på at ekteskapet var ugyldig på tidspunktet det ble inngått. Dokumentasjon fra de kinesiske myndighetene ble ikke sendt i tide, og prøvingsattesten ble ikke godkjent.

Vil ikke tilbake til Kina
Emma Wang ønsker å fortsette sitt liv i Norge, fordi hun har skapt et liv her og har jobb.

– Jeg har et veldig godt forhold til svigerfamilien. Jeg har venner. Jeg jobber her som frilans tolk og vikar som engelsklærer, og i hjemmesykepleien – i tillegg har jeg vært servitør, oppsummer hun.

– Jeg har jobbet i to år for å ha et liv her – og det er synd å forlate alt og begynne på nytt igjen, sier hun videre.

UDI: – Kan søke på et annet grunnlag
Selv om UDI mener at hun ikke har grunnlag for å bli i landet, forklarer de at hun kan søke oppholdstillatelse på annet grunnlag.

– Dersom hun ønsker å søke om oppholdstillatelse på annet grunnlag, for eksempel studier, må hun fremme en slik søknad før utreisefristen utløper. Vi vil ta stilling til en eventuell ny søknad når den kommer til oss.