Frankrike vedtar lov om folkemord

Forholdet mellom Frankrike og Tyrkia henger i en tynn tråd etter at Frankrike vedtok en lov som gjør det straffbart å fornekte folkemordet på armenerne. På bildet: Nicolas Sarkozy og Recep Tayyip Erdoğan på G20-møtet i Cannes i fjor
Foto: Pablo Manriquez
Mandag kveld stemte det franske senatet for lovforslaget som gjør det straffbart å fornekte folkemordet på armenerne. Tyrkia raser – igjen.

Lovforslaget ble vedtatt med 127 stemmer for og 86 stemmer imot. Frankrikes president Nicolas Sarkozys signatur er siste stadiet i ratifiseringen av loven. Det vil nå være straffbart å fornekte det tyrkiske folkemordet på armenere, som fant sted under 1. verdenskrig. Tyrkia nekter fremdeles for at hendelsen var et folkemord. Brudd av den nye franske loven kan medføre et års fengsel og en bot på 45 000 euro (ca 360 000 kr).

Tyrkia stanset tidligere alt samarbeid med Frankrike etter godkjenningen i parlamentet og varslet sterkere sanksjoner dersom loven ble vedtatt av senatet. Tyrkia kaller i en offisiell uttalelse vedtaket for “et fullstendig uheldig steg for fransk politikk”.

Tyrkia raser, Armenia jubler

Den tyrkiske ambassadøren i Paris, Tahsin Burcuoglu, har sagt at vedtaket kan føre til et totalt brudd mellom de to landene og at Ankara kan velge å redusere deres diplomatiske tilstedeværelse i Paris, melder Reuters.

Tyrkia er forpliktet til å ta alle nødvendige steg mot denne urettferdige disposisjonen

Loven nå har blitt endret til å gjelde alle folkemord, melder Reuters, men det ser ikke ut til å være noen trøst for Tyrkia. Armenia på sin side jubler over loven, som de ser som historisk for armenerne.

– Tyrkia er forpliktet til å ta alle nødvendige steg mot denne urettferdige bestemmelsen som reduserer grunnleggende menneskelige verdier og offentlig samvittighet til ingenting, skal Tyrkias utenriksdepartement ha uttalt.

Motstandere av loven i det franske senatet mener at loven ikke vil bidra til Tyrkias innrømmelse av folkemordet.

– Denne loven setter spørsmålstegn ved historisk forskning, sier senator Jacques Mezard, ifølge Reuters.