Illustratør med blikk for det norske

Düzakins illustrasjoner bærer ofte preg av rene og milde farger i form av alt fra akrylmaling til fargeblyanter og kollasj.
Foto: Illustrasjon: Akin Düzakin, "Jeg er jo her", av Constance Ørbeck Nilssen, Magikon forlag.
Den prisnominerte illustratøren Akin Düzakin lot sitt talent for visuell beskrivelse slippe løs da han kom til Norge for 25 år siden.

Akin Düzakin er en av fem illustratører som har bidratt til barnediktboken ”Sølvbåt og stjernevind”, hvor alle fem var nominert til Kulturdepartementets illustrasjonspris som ble delt ut på mandag. Han nådde ikke opp denne gang, men den allerede prisbelønte illustratøren har tegnet liv inn i mange norske barnebøker i løpet av sitt lange yrkesliv. 

Düzakin var en av de første til å studerte industridesign i Tyrkia. I et land der design ennå ikke var et vanlig karrièrevalg, var det flere ved studiet som senere skiftet retning. Men Düzakin, som alltid hadde vært interessert i form og farge, fulgte kunststien da han kom til Norge som utvekslingsstudent i 1987. Her tok han veien til Statens Håndverks- og Kunstindustriskole, som nå er en del av Kunsthøgskolen i Oslo, hvor han studerte illustrasjon og grafisk design.

– Å illustrere barnebøker begynte litt tilfeldig. Jeg fikk tilbud om å illustrere en barnebok da jeg nettopp var ferdig med å studere. Det var mitt første oppdrag, og det var noe jeg ikke hadde gjort før, forteller Düzakin.

Akin Düzakin: Håper på flere kolleger med minoritetsbakgrunn.
Foto : Selma L. Düzakin

Jeg har erfart i min bransje at det som er viktig er hva man har i mappen, og ikke hva man heter eller hvor man kommer fra.

Düzakin opplever at bakgrunnen hans har vært en fordel, heller enn et hinder, da det skaper nysgjerrighet. Samtidig ser han at minoriteter er underrepresenterte i illustrasjonsyrket. 

– Men slik hadde det ikke trengt å være. Jeg har erfart i min bransje at det som er viktig er hva man har i mappen, og ikke hva man heter eller hvor man kommer fra, sier han.

Düzakin mener helt klart at den kulturelle bakgrunnen fra Tyrkia har påvirket hans kreative arbeid.

– Det er ingen ulempe å gjøre sine saker på en annen, personlig måte. Min bakgrunn gjorde at jeg hadde et annet blikk på det norske. Men det er ikke lett å skille mellom den kulturelle bakgrunnen og den individuelle erfaringen man får gjennom et langt liv, sier han.

Düzakins illustrasjoner bærer ofte preg av rene og milde farger. Han bruker alt fra akrylmaling til fargeblyanter og kollasj. I skrivende stund har Düzakin levert inn sitt arbeid som skal akkompagnere forfatter Jostein Gaarders filosofiske bildebok og jobber med to nye billedbøker som vil glede syn og sinn denne sommeren. 

 

Født: Ankara, Tyrkia, 1961.

Ønsket, men har aldri studert arkitektur, slik Wikipedia påstår.

Har fått en rekke priser, som Brageprisen og Bokkunstprisen.

Debuterte som forfatter i 2003 med billedboka Kom til Lukas.