Mer mangfold i TV-serier for barn

Interessen for TV-serier for barn som gjenspeiler samfunnet vi lever i idag, er på fremmarsj. 
Utrop nr. 1/2009 (22.01.2009)
Ungdomsserien AF1, som handler om en hip hop-dansegruppe, presenterer ungdommer fra ulike kulturer, og i begynnelsen av desember hadde barneserien "Detektivklubben", full av magisk realisme, premiere. 

Detektivklubben er regissert av Nefise Lorentzen, og gikk på NRK rett før jul. 

Utrop har snakket med skuespiller Veronica Salinas, som spiller moren til et av barna i "Detektivklubben", om hva hun mener om utviklingen i norske barneserier.  

– Hvor viktig synes du det er at barneserier gjenspeiler samfunnet i Norge og hvorfor?

– Det er viktig, fordi det er de som kommer til å skape samfunnet vi skal leve i i fremtiden. Et bedre sted for alle, hvor det er plass til forskjellige kulturer og nasjonaliteter og forståelse og respekt for dette. Jeg synes Nefise skapte et magisk univers i serien på denne måten, sier hun.

Hun mener at også en serie som "Borettslaget" viste et mangfold av mennesker som ikke bare er forskjellige på grunn av nasjonalitet.

– Det er viktig med humor også, at vi kan le av oss selv, men samtidig ta oss selv på alvor. "Detektivklubben" bruker også humor i stor grad. Jeg lo så mye mens jeg jobbet med hele gruppen og da jeg så serien ferdig, sier Salinas.

 
Hva mener du kan gjøres for at flere serier, og ikke bare barneserier, kan gjenspeile samfunnet i Norge?
 
– Bruk flere innvandrerskuespillere, det er så mange flinke folk der ute. Vi har så mye å lære av hverandre, flere måter å spille og utrykke oss på. Kunst gir en av de beste muligheter til å skape det samfunnet vi vil ha, mener hun.

Mangfoldsåret er over. Tror du prosjektene fra mangfoldsåret kommer til å fortsette?

– Håper det. Jeg føler dette var begynnelsen, det er så mye å ta tak i videre. Kanskje mangfoldsåret skulle ha blitt kalt "mangfoldsårene, spør hun.
  
Salinas forteller at hun er veldig stolt av å ha vært med på en del av "Detektivklubben". – Jeg liker at serien er laget av og for barn og at Nefise brukte magisk realisme. Magisk realisme er noe jeg selv vokste opp med i hverdagen i Argentina, den samme magiske realismen man opplever hos forfattere som Garcia Marquez eller Isabel Allende, sier hun.

Salinas sier at i Detektivklubben er det en bestemor som er morsom og klok. – Det var også min bestemor, jeg lærte så mye av henne, hun het Lola og var Guaraní-indianer. Hun var morsom og rar og vakker og hun lærte meg å se på himmelen, og å snakke med de som er døde og med naturen, sier hun.