Talenter går fra liten lokal klubb og rett til kontinentet

Flerkulturell ungdom tar over norsk fotball

Unge og fremadstormende flerkulturelle fotballprofiler vil lykkes grunnet gode holdninger og høyt kompetansenivå, mener både eksperter og fagfolk innenfor landslagsmiljøet som Utrop har snakket med.
Utrop nr. 7/2009 (30.04.2009)

Stadig flere unggutter med flerkulturell opprinnelse får nå plass i de aldersbestemte landslagene i fotball. Tarik Elyounoussi, som tidligere spilte i Fredrikstad Fotballklubb (FFK), er i ferd med å etablere seg på A-landslagsnivå. I vinter ble han solgt til nederlandske Herenveen. Den 16-årige norsk-pakistaneren Etzaz Hussain, som spiller på G-16, har signert læreguttavtale med regjerende europacupmestere Manchester United.

En annen av de unge håpefulle er norsk-inderen Harmeet Singh. 19-åringen fra Oslo øst har flere kamper for det norske U-17-landslaget og fikk sin A-lagsdebut for Vålerenga våren 2008 mot Rosenborg. Singh er også med i det Olympiatoppfinansierte fotballprosjektet "Fra talent til toppspiller". Singh er veldig klar over hvilke ambisjoner han har for fremtiden.

– Selvsagt ønsker jeg å bli så god som mulig. I år er ambisjonen å komme så ofte som mulig på Vålerengas startoppstilling, og å bidra til at U-19 går videre fra mellomspillet i årets EM-kvalifisering, sier han selvsikkert.

Løkke og system

Hvorfor er det slik at stadig flere unggutter fra etniske minoriteter hevder seg på aldersbestemt landslagsfotball?


– Jeg tror kanskje at det ligger i at vi som ikke er "helnorske" spiller litt annerledes, litt mer teknisk og bidrar med ny kompetanse og nye ferdigheter. Teknikken har vi lært gjennom løkkefotballen, og taktikken gjennom fotballskolen og systemene i de ulike aldersbestemte landslagene.

Nye perler til "videresalg"

Knut Akselsen, leder i Vålerenga Mot Rasisme, påpeker at enkelte "flerkulturelle" spillere allerede nyter heltestatus i fotballmiljøet.

–Jeg tror det hadde vært det samme om de hadde vært hvite i huden. Det er en stor prestasjon uansett hudfarge å etablere seg i en toppklubb på A-lagsnivå.

Kan noen av de yngre spillerne som nå er kommet på aldersbestemte landslag bli "store"
om noen år. 


–Jeg tror flere av dem har muligheter til å bli gode spillere. Forskjellen på å spille på yngre landslag og å ta steget opp på tippeliganivå er stor, og avgjør hele karrieren. Her er det mange faktorer som spiller inn for at man skal lykkes på fotballbanen. Talent alene kan du leve på til du er rundt 15 år, derfra og opp handler det om hardt arbeid og gode holdninger. For mange barnestjerner handler det også om å være ydmyk, og ha dyktige folk rundt deg som gir rett input. Det kan være en utfordring. 

Vet du om de som går i opplæring i storklubber i utlandet har fått konkrete tilbud om kontrakt?

– Storparten av storklubbene i Norge og nå Europa har full oversikt over barne- og ungdomstjernene. "Fiskingen" av unge spillere er det faktisk europeiske storklubber som nå gjør, via lokale talentspeidere. Det er mange spillere som besøker klubber og hospiterer rundt i Europa for korte og lengre perioder, og det er flere eksempler på at talenter går fra liten lokal klubb og rett til kontinentet, forklarer Akselsen. 

Annen spillekultur

Ifølge Akselsen vil landslaget om fem år bestå av langt flere spillere med flerkulturell bakgrunn, noe som nok vil påvirke landslagets spillestil til en viss grad.


– Likevel tror jeg fortsatt at landslagstreneren vil påvirke lagets spillestil mer enn de individuelle spillerne. Kunstgressgenerasjonen, som vil bli neste runde med landslagsspillere, har nok større individuelle ferdigheter samlet, ettersom de er oppvokst med gode treningsfasiliteter fra veldig ung alder av.

Gode holdninger

Øivind Nilsen, som er landslagstrener for det norske U-19 laget, er svært fornøyd med å ha et lag av "alle farger". Når vi spør hvorfor så mange spillere av flerkulturell bakgrunn har gjort seg bemerket, forklarer han dette med karakterstyrke og treningsmoral.

– Flere av dem er blitt veldig gode, og har sterke individuelle ferdigheter, nettopp fordi de trener veldig mye på egen hånd, hevder Nilsen.

Hva skal til for at folk som Tarik Elyonoussi, Harmeet Singh og Joshua King skal nevnes i samme åndedrag som Tore Andre Flo, Henning Berg og Ole Gunnar Solskjær?

–Først og fremst må de fortsette å trene og ha samme stå-på-vilje hele veien. I fotballen går det ofte opp og ned, og derfor er det desto viktigere å ha en indre glød, en innstilling at fotball er det morsomste i hele verden.

FAKTABOKS:

Spillere med utenlandsk opprinnelse på aldersbestemte landslag. Følgende spillere er blitt trukket ut til å spille på landslaget det siste halvåret:

U-21:
Hovedtrener: Øystein Gåre.
Spillere: Aram Khalili (Start), Tarik Elyounoussi (Herenveen).

U-19:
Hovedtrener: Øivind Nilsen.
Spillere: Amin Nouri (Vålerenga). Harmeet Singh (Vålerenga).

G-18:
Hovedtrener: Øivind Nilsen.
Spillere: Mohammed Keita (Strømsgodset).

G-17:
Hovedtrener: Bård Flovik.
Spillere: Hugues Wembangomo (Sarpsborg Sparta), Herolind Shala (Notodden)
Joshua King (Manchester United), Christian Landu Landu (Viking), Mushaga Bakenga (Rosenborg).

G-16:
Hovedtrener: Knut Torbjørn Eggen.
Spillere: Valon Berisha (Egersunds IK), Belisti Dessalegn (Vadmyra), Etzaz Hussain (Langhus), Sanpreet Singh (Drøbak/Frogn).

(kilde: fotball.no)