Mangfoldet har nådd speiderne

En av Norges eldste barne- og ungdomsforeninger – speidergruppa Kampianerne – er blitt flerkulturell. Nylig feiret man 90-årsjubileum med en filmfestival på Klingenberg kino med filmer laget av unge speidere.
Utrop nr. 3/2009 (19.02.2009)

Kampianerne på Kampen i Oslo er en av de første speidergruppene i Norge som har satset på å rekruttere barn med minoritetsbakgrunn. Resultatet i dag er en heterogen gruppe som inkluderer barn fra fire kontinenter og åtte land.

Speiderne i Kampianerne har selv skrevet manus og spilt inn syv filmer som alle ble vist i forbindelse med jubileet nylig.

– Det hele startet i 2004 med et mangfoldprosjekt for å rekruttere folk med innvandrerbakgrunn, sier Anette Guldahl, prosjektleder for mangfold og inkludering i Norges Speiderforbund.

Kampianerne var pilotgruppe for prosjektet som hadde en litt treig start, men som etter hvert fikk fart takket være Kampenspeiderne.

Flerspråklig

Anette Guldahl forklarer at det i begynnelsen var vanskelig å nå frem i innvandrermiljøene. 

– Det var først ved årsskiftet 2007-2008 vi begynte å se resultater, sier hun.

Et viktig redskap var en informasjonsbrosjyre på 11 språk. 

– Vi produserte brosjyrer på alt fra urdu og arabisk til tamilsk, thai og russisk, forteller Guldahl.

Kampianerne distribuerte brosjyrene på tannlegekontorer, bibliotek og sosialkontor, ja til og med i butikker og direkte til folk på gaten.

– Vi hadde også speideraktiviteter på Sognsvann og rundt om i Oslo. Vi har lagt vekt på å plassere oss i nærheten av asylmottakene, sier Anette Guldahl, som presiserer at registrering av barn som vil melde seg inn i speidergruppa gjøres uten at nasjonalitet og etnisk gruppe er spørsmål på søknadsskjemaet.

– Vi er en inkluderende organisasjon, sier prosjektlederen.

Mangfoldige ledere

Den neste store utfordringen blir å rekruttere speiderledere med minoritetsbakgrunn. 

– Fordelen er at speiderorganisasjonen allerede er veldig internasjonal og det er mange voksne innvandrere som på et tidspunkt i sitt liv i hjemlandet har vært med i en speidergruppe, sier Guldahl. 

– Disse er veldig nyttig å ha med på laget hvis vi skal få en mangfoldig gruppe.

Prosjektet har fått støtte blant annet fra Oslo kommune og Integrerings- og mangfoldsdirektoratet. 

–Vi brukte det til å lage brosjyrene, sier Guldahl. 

Suksessen er begynt å spre seg i landet. Nå er det mangfoldprosjekter og aktiviteter også i Tanum, Kristiansand og Stavanger.

Kampianerne startet i 1919, og er den speidergruppa som har holdt på lengst i Oslo sentrum. Gruppen har overlevd to andre grupper på Kampen, og er fremdeles livskraftig.