Med sammalt mel i røren blir pannekakene både mer mettende og litt sunnere.
Foto: brodogkorn.no
Utviklingen i det norske kostholdet går feil vei. Det slår Helsedirektoratet fast i sin ferske rapport om tilstanden i matvareforbruket i Norge som ble offentliggjort onsdag 6. desember 2023. Tre enkle grep kan gjøre maten du spiser mer næringsrik.

De gjeldende kostrådene fra Helsedirektoratet anbefaler oss å spise grove kornprodukter hver dag. Ifølge anbefalingene betyr dette at vi skal spise til sammen 70-90 gram sammalt mel eller fullkorn daglig. Rapporten fra Helsedirektoratet fra desember 2023, viser at det er potensiale i befolkningen for å spise mer grovt.

Daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn, Torunn Nordbø, forteller at grove kornprodukter kan bidra til bedre helse.

– Grovt brød inneholder mer næring enn fint. Det er særlig fiber i brødet som er bra for helsa vår. Det gjør at vi føler oss mett lenger, og bidrar til et stabilt blodsukkernivå. Det har også mange andre helsegevinster, sier hun.

Tre råd for å spise mer næringsrikt:

  1. Bruk Brødskalaen: Velg brød som er merket «grovt» eller «ekstra grovt».
  2. Lur inn litt grovt: Når du lager vafler, pannekaker og pizza kan du bytte ut deler eller hele andelen siktet mel med sammalt mel.
  3. Bytt til bygg: Prøv bygg som tilbehør til middag, eller i stedet for ris i risengrynsgrøten. Om du bløtlegger bygget et par timer i forkant vil konsistensen bli mykere, og mer lik ris.