Noman Mubashir er årets 17. maitaler

0Shares

NRK-journalisten Noman Mubashir satt på en buss på vei til Førde en vinterdag i januar, og stirret på det vakre fjellandskapet gjennom vinduet. Han tenkte at han var heldig for å leve i et så fint land som Norge. Da ringte mobiltelefonen hans.

Direktør ved stiftelsen Eidsvoll 1814, Erik Jondell, var på tråden. Han spurte Mubashir om han kunne tenke seg å holde 17. mai-talen i år. Først holdt Mubashir på å miste pusten. Deretter kjente ham en smigrende følelse og takket ja til det. Så kom nervøsiteten.

Stor ære
– Hva betyr det for deg at du ble valgt til å holde årets 17. maitale?

– Det er jo hyggelig og det er en stor ære, jeg ble smigret. Det er flott at jeg kan bli den første med pakistansk bakgrunn som holder 17. maitalen på Eidsvollbygningen. Men samtidig synes jeg det er skremmende, fordi det er jo politikere som pleier å holde tale der, ler Mubashir.

– Har du fått noen reaksjoner fra folk som har fått vite at du skal holde talen?

– Nei jeg har ikke fått så mange reaksjoner, fordi det er jo bare Romerikes Blad som har skrevet om det hittil, så det er ikke mange som vet om det ennå. Men 17. maikomiteen er glade og fornøyde, sier han.

Siste øyeblikk
– Hva skal talen handle om?

– Det er nok litt tidlig for meg å si det, fordi siden jeg jobber best under press kommer den sikkert ikke til å bli skrevet før et par dager før 17. mai. Men den kommer helt sikkert til å inneholde noe om Norge og hvordan det har vært for meg å delta på 17. maifeiringer, sier han.

– Jeg har selv hørt på 17. maitaler og har holdt på å sovne og vil ikke at noen skal sovne under talen min. Derfor skal den være fri for klisjeer, få folk til å le samtidig som den skal få dem til å tenke, sier han til slutt.

Fakta om Noman Mubashir
Noman Mubashir (født 13. juni 1974) er en norsk-pakistansk journalist i NRK. Han begynte sin karriere som vert for Migrapolis på NRK og fortsatte etterhvert som nyhetsanker for Østlandssendingen.

Han har gitt ut to bøker. Hans første utgivelse var “Mitt liv som Ola Noman”, hvor han forteller på en humoristisk måte hvordan det var å vokse opp som barn av pakistanske innvandrere på Lørenskog. Hans andre bok var “En Noman i Pakistan” som er reisebrev fra Pakistan i samme serie som hans NRK-serie med samme navn.

Mubashir var den første norske muslim som noen gang ledet lørdagsunderholdningen i NRK i Sommeråpent 30. juli 2005. Han har siden jobbet som reporter for Frokost-TV og er aktuell i matprogrammet «Yum yum med Noman» 6. mars. I tillegg har Mubashir jobbet for å øke aksepten for muslimer i Norge.

Kilde: Wikipedia