Heavy metal i helvetes forgård

Sterkt, realistisk og frihetssøkende. "Heavy Metal in Baghdad" er historien om Iraks første tungrockband og en tapt generasjon i lys av krigen i landet.

Filmdokumentaren “Heavy Metal in Baghdad” ble laget av canadierne Eddy Moretti og Suroosh Alvi, og hadde premiere under filmfestivalen i Toronto i 2007. Historien handler om bandet Acrassicauda, anerkjent som Iraks første heavy-metal gruppe noensinne. I disse tider vises filmen her i Oslo i samband med Film fra Sør-festivalen.

Originaloppsetningen, som bestod av Firas (bass), Tony (guitar), Marwan (trommis), Faisal (rytmegitar) og Waleed (vokal) er fem heavy-interesserte unge gutter som stiftet et band i 2001, inspirert av Slayer, Metallica og Slipknot. Navnet er den latinske oversettelsen for svartskorpionen, som lever i store deler av det arabiske ørkenlandskapet.

Gjennom filmen får vi et historik innblikk i hvordan de siste årenes begivenheter påvirker bandet. Før USA invanderte landet i 2003, ble Acrassicauda nødt til å lage en sang til ære for landets eks-diktator Saddam Hussein for i det hele tatt få lov til å holde konserter av Iraks sensurmyndigheter. Etterhvert som USA kommer inn og får vekk det gamle regimet ser guttene i Acrassicauda sjansen til å kunne uttrykke seg selv, rocke og la håret vokse i et fritt og demokratisk Irak.

I stedet forvandles livet til et sant helvete på jord. Øvingslokalene treffes av en scud-missil, bandet trues av religiøse ekstremister og fansen har enten reist vekk i eksil eller endt opp på skuddstatistikken til USA koalisjonssoldater og byens 500 ulovlige militser. Til slutt ser medlemmene ingen annen utvei enn å reise ut av landet.

Siste del av filmen viser et band som har gjenvunnet sin kunstneriske frihet, for ikke å si sine instrumenter. Livet i Syrias hovedstad Damaskus er imidlertid ikke rosenrødt, hvor de må leve som flyktninger og etterhvert godta å bli behandlet, i følge bandmedlemmene selv “verre enn flere hakk under null”.


Et historisk bilde: Acrassicauda i deres siste konsert i Irak sommeren 2005 på Al-Fanar-hotellet i Baghdad. Konserten foregikk under spartanske former, med hotellets hovedgenerator som strømkilde. Amerikanske styrker sørget for strengt vakthold og konserten ble avsluttet tidlig, slik at alle kunne nå hjem før portforbudet (foto: heavymetalinbaghdad.com).

Jeg anbefaler Film fra Sør-gåerne filmen på det sterkeste. Her får vi et realistisk innblikk på virkelighetens tungmetall. Helvetesbeskrivelsen som i CD-coverene til Judas Priest og Iron Maiden finnes her på denne planeten. Et Irak og en Baghdad i fullstendig anarki og næmest fysisk ruin etter flere års krigføring og fullstendig fortapt og suicidal ungdomsgenerasjon.

Samtidig er det også viktig å påpeke at fokuset ligger først og fremst på Acrassicaudas medlemmer, og kunsten. Filmen er slettes ikke laget med et altfor politisk ladet fokus, noe som gjør det etter min vurdering ganske troverdig. F-ordene hagler og metallsjangerens klisjéer glimter til med sin tilstedeværelse, om enn i et uvant format og enda mer uvant setting. Filmen inneholder såpass sterke følelsesintrykk, både positive og negative, at det i seg selv gjør den mer enn severdig.

Filmnavn: Heavy Metal in Baghdad.  

Utgivelsesår: 2007.                                                                                                           

Medvirkende: Faisal Talal, Tony Aziz, Firas Al-Lateef, Riyak Marwan.                          

Regi: Eddy Moretti og Suroosh Alvi.