Æresdrap sett fra innsiden

Den anerkjente tyrkiske journalisten Ayse Onal reiste rundt i Tyrkia og besøkte landets fengsler for å snakke med menn som soner for å ha drept sine koner, døtre, søstre eller mødre i familiens æres navn. Resultatet ble en bok.
Victoria Uwonkunda
Latest posts by Victoria Uwonkunda (see all)

Boka «Æresdrap. Menn som drep kvinner» kommer nå på norsk og er utgitt av Det norske Samlaget. I boka gjengir Onal historier til ti av mennene hun møtte.

Æresdrap. Menn som drep kvinner av den anerkjente tyrkiske journalisten kommer endelig på norsk denne vinteren. Foto: Det Norske Samlaget.

Enkelte av mennene sier i boka at familiens ære ikke ble gjenopprettet, men tvert imot fikk familiene oppleve at samfunnet snudde ryggen til.

Til Klassekampen sier Onal at disse mennene ikke hadde forventet å bli sittende igjen alene og isolert etter å begått drapene. Onal forteller at kvinner enkelte ganger støtter disse drapene, men det er først og fremst for å beskytte sine liv.

– Hvis de viser sympati, er deres ære også utsatt, sier Onal til avisen.

Onal sier videre til Klassekampen at antall æresdrap i Tyrkia viser lite endringer, men landet har innført strengere straffer.

Forfatteren mener det er forståelig at lite har endret seg fordi makthaverne i Tyrkia er valgt inn mye fordi de viser støtte til folkets verdier og tankesett.

– De som sitter med makten i dag, kan ikke kjempe mot æresdrap på en genuin og effektiv måte uten å miste maktbasen sin, sier hun.

Onal mener de lokale religiøse ledere må ta ansvar for å sette i gang en kommunikasjon ved å bryte tausheten rundt dette fordi jentenes posisjoner i familiene kontrolleres av måten religion fortolkes.