Æresdrap sett fra innsiden

0Shares
Latest posts by Victoria Uwonkunda (see all)

Boka «Æresdrap. Menn som drep kvinner» kommer nå på norsk og er utgitt av Det norske Samlaget. I boka gjengir Onal historier til ti av mennene hun møtte.

Æresdrap. Menn som drep kvinner av den anerkjente tyrkiske journalisten kommer endelig på norsk denne vinteren. Foto: Det Norske Samlaget.

Enkelte av mennene sier i boka at familiens ære ikke ble gjenopprettet, men tvert imot fikk familiene oppleve at samfunnet snudde ryggen til.

Til Klassekampen sier Onal at disse mennene ikke hadde forventet å bli sittende igjen alene og isolert etter å begått drapene. Onal forteller at kvinner enkelte ganger støtter disse drapene, men det er først og fremst for å beskytte sine liv.

– Hvis de viser sympati, er deres ære også utsatt, sier Onal til avisen.

Onal sier videre til Klassekampen at antall æresdrap i Tyrkia viser lite endringer, men landet har innført strengere straffer.

Forfatteren mener det er forståelig at lite har endret seg fordi makthaverne i Tyrkia er valgt inn mye fordi de viser støtte til folkets verdier og tankesett.

– De som sitter med makten i dag, kan ikke kjempe mot æresdrap på en genuin og effektiv måte uten å miste maktbasen sin, sier hun.

Onal mener de lokale religiøse ledere må ta ansvar for å sette i gang en kommunikasjon ved å bryte tausheten rundt dette fordi jentenes posisjoner i familiene kontrolleres av måten religion fortolkes.