Spiller på fordommer

0Shares
Latest posts by Victoria Uwonkunda (tekst og foto) (see all)

Det er en sammensatt gruppe ungdommer som siden tidlig september har kommet sammen for å lage en revy om identitet og fordommer.

Stykket spiller på mange av de fordommene samfunnet har enten mot utlendinger eller som utlendinger selv har i sine samfunn og mot det norske samfunnet.

Gleder seg til premierekvelden. Foran fra venstre: Sanna (15), Anna (13). Bak fra venstre: Waed (15), Ghena (14), Cristina (16), Arman (16), Runa (16), Khaleem ( 22).

Tema som homofobi i islam, ekteskap mellom en nordmann og en utenlandsk dame, den afrikanske mannen med sine mange koner og bruk av ordet «svarting» er blant noen stykket tar for seg.

– Fordommer er noe mange kvier seg å snakke om, derfor tar vi opp temaet på en morsom måte, sier Marit Støre Valeur, stykkets instruktør til Utrop.

Valeur håper at med dette stykket kan man fjerne fordommer som finnes og minne om at misforståelser kan skje alle.

– Det er kjempegøy å være med på dette, sier samtlige skuespillere.

Sosialt og morsomt

De måtte gjennom en audition for å være med, og flere av dem sier til Utrop at de drømmer om å bli skuespillere når de blir store. Det er morsomt og sosialt å være en del av gjengen, men de leggerheller ikke skjul på derambisjonene og sier der er her for å skaffe seg erfaring.

Noen ble rekrutterte da Agenda X kom innom skolen for å finne ungdom som kan være med i stykket, og andre hørte om dette gjennom jungeltelegrafen.

Hvordan ser dere for dere premierekvelden?

– Vi håper vi får en perfekt kveld med masse mennesker, sier Cristina fra Honduras.

– Jeg blir sikkert nervøs, men dette kommer til å ordne seg, sier Anna som er halv norsk og halv gambisk.

Provokasjoner

I stykket tar ungdommene også et oppgjør med komikeren Otto Jespersen for det ungdommen mener er provokasjoner.

– Otto Jespersens humor er bare for å provosere og ungdommen lar han få gjennomå stykket, sier Valeur som ser frem til premierekvelden.