Stanser familier på grensen

Politioverbetjent Finn Abrahamsen bekrefter overfor Utrop at familier med minoritetsbakgrunn har blitt stanset og tatt til side på norskegrensen, mistenkt for å ville omskjære døtre i utlandet.

– Det har hendt at grensestasjoner har blitt varslet etter at politiet har mottatt tips om at personer har vært på vei ut av landet, for å omskjære kvinnelige familiemedlemmer i utlandet, forteller Finn Abrahamsen ved Oslo politidistrikt.
På grensen blir de tatt til side og fortalt at omskjæring av kvinner er strengt forbudt i henhold til norsk lov.
Ifølge Abrahamsen er det snakk om to-tre tilfeller der politiet har fått informasjon om nært forestående kjønnslemlestelse av denne typen.
– Vi er helt avhengige av å få informasjon om dette utenfra, det være seg fra barnehager, skoler, helsevesen, eller venner og bekjente av dem det gjelder. Politiet kan jo ikke trekke ut en tilfeldig somalisk familie og spørre om de har omskåret eller har planer om å omskjære noen av døtrene, sier Abrahamsen.
Han tror færre jenter bosatt i Norge blir omskåret nå sammenlignet med for noen år siden, takket være det sterke fokuset på denne typen kjønnslemlestelse de senere årene.
Det var i kjølevannet av tv-programmet der Kadra avslørte at noen imamer oppfordret til omskjæring, at politiet gikk inn i aktuelle innvandrermiljøer og fikk bekreftet at omskjæring av jenter forekom både i Norge og hjemlandet.